Pasagerii ale căror zboruri au fost anulate au dreptul să îşi recupereze banii pe bilet, însă comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, a declarat că va prezenta un set de recomandări pentru a face voucherele mai attractive, scrie AGERPRES.

Atractivitate sporită

„Pentru vouchere, o să prezentăm săptămâna viitoare în Comisie, eu împreună cu colegul meu Didier Reynders de la protecţia consumatorilor, un set de recomandări pentru a face voucherele mai atractive, în sensul în care să fie garantate. Cei care acceptă să primească un voucher să fie siguri că voucherul acela va avea valoare în timp, că va reflecta acelaşi serviciu cu cel pe care l-au achiziţionat iniţial”, a declarat Adina Vălean.

Voucherele, la fel de bune ca biletele

Vălean a subliniat, în context, că legislaţia europeană apără pasagerii ale căror călătorii au fost anulate şi le oferă dreptul de a-şi primi bani înapoi. „Propunerea unui voucher este de asemenea un lucru legal, legislaţia permite companiilor să ofere pasagerilor vouchere. Rămâne însă la latitudinea şi la decizia pasagerului dacă doreşte rambursarea sau acceptă un voucher”, a mai spus Adina Vălean.

Drepturile pasagerilor există

Comisarul european i-a îndemnat pe cetăţeni să le ceară autorităţilor naţionale să pună în aplicare legea europeană privind drepturile pasagerilor. „Dat fiind practica care există acum, în principiu nerespectarea legii de către unele companii, vă încurajez să vă adresaţi autorităţilor naţionale pentru că ele sunt în măsură să pună presiune pe companii să vă facă rambursarea banilor pe bilet, dacă asta doriţi”, a subliniat Adina Vălean.

Inițiativă comună

Într-o scrisoare comună trimisă la finele lunii aprilie, miniştrii Transporturilor din Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Franţa, Grecia, Irlanda, Letonia, Malta, Olanda, Polonia şi Portugalia au cerut Comisiei Europene un amendament temporar la Directiva UE privind drepturile pasagerilor. Semnatarii scrisorii susţin că Executivul comunitar ar trebui să propună de urgenţă acest amendament, conform căruia consumatorii vor fi obligaţi să accepte vouchere în locul returnării banilor, cu anumite condiţii. Cu toate acestea, comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, a spus că transportatorii aerieni trebuie să returneze banii pentru zborurile anulate şi pot oferi vouchere numai dacă pasagerii acceptă voucherele în schimbul returnării banilor.