Tribunalul Dâmboviţa a respins planul de reorganizare propus pentru Combinatul de Oţeluri Speciale (COS) Târgovişte de către societatea creditoare Alphard Financiar, astfel că acest celebru combinat intră în faliment.

COS Târgovişte va face apel împotriva sentinţei ce duce la intrarea în faliment

În plus, magistraţii au respins şi excepţia inadmisibilităţii cererii de intrare în faliment şi au dispus începerea procedurii falimentului. Cererea fusese formulată de către Distribuţie Energie Electrică România.

Următorul termen pentru continuarea procedurii a fost stabilit pentru data de 19 octombrie, anul curent.

Reprezentanţii COS Târgovişte susţin că vor face apel împotriva sentinţei dată de Tribunalul Dâmboviţa, inclusiv pentru suspendarea executării hotărârii judecatorului sindic până la soluţionarea apelului, relatează Ziarul Financiar.

Combinatul are datorii de peste 500 milioane de lei

Adunarea creditorilor a votat, în luna iunie a acestui an, completarea planului de reorganizare în sensul demarării de urgenţă a procedurii de vânzare la licitaţie a activelor funcţionale ale combinatului din Târgovişte. Alphard Financial, societatea creditoare care deţine 51% din creanţele COS, a înaintat această propunere.

Valoarea totală a datoriilor COS Târgovişte, unul dintre principalii producători de ţiglă şi de produse din oţel din ţara noastră, ar fi de 524 milioane de lei. În 2020, compania cu aproximativ 1.000 de angajaţi a înregistrat venituri din vânzări de 44 milioane de lei, faţă de 590 milioane cu un an înainte. Pierderile au fost de 62 milioane de lei în 2020, faţă de un profit net de 140 milioane în anul precedent.

Nicolae Dragodănescu, lider Cartel ALFA – Dâmboviţa: “Chiar şi în acest moment statul poate interveni şi poate salva acest combinat… dacă politicienii înţeleg că este în interesul României să nu piardă prin dezmembrare acest combinat metalurgic!”