Nicolae Dragodănescu ia în calcul înscrierea la masa credală, în cazul falimentului COS, pentru restul de datorie, în condițiile în care, statul român nu oferă niciun ajutor.

El a mai adăuagt că încă sunt așteptate dezbaterile din coaliție și din parlament pentru acțiuni concrete care să aducă o mână de ajutor, în special angajaților care au rămas fără salarii.

„Încă aşteptăm de la cei care au promis că vor finaliza preluarea COS Târgovişte să dovedească faptul că sunt oameni de onoare şi că faptele şi acţiunile lor nu se rezumă acum doar la declaraţii spuse şoptit, de genul . Încă aşteptăm dezbatere în coaliţie, dezbatere în parlament, dezbatere în presa publică şi acţiuni concrete care să ducă la un rezultat”, a spus Nicolae Dragodănescu, pentru Adevărul. 

În același timp, liderul de sindicat a mai subliniat faptul că administraţia de la COS Târgovişte a plătit doar 10% din valoarea totală a ultimelor zile lucrate. El a adăugat că în prezent, lucrează doar persoanele de la Resurse Umane, în condițiile în care se eliberează adeverințe și documente pentru angajați, dar și alte persoane care urmăresc stațiile de înaltă tensiune.

„Urmează să ne aşezăm la masa credală cu restul de datorie pe care o mai au la salariaţi, pentru că nu avem altă soluţie. Nu putem să obţinem nicio informaţie de niciun fel. La COS Târgovişte mai lucrează cei de la Resurse Umane, pentru că încă se mai eliberază adeverinţe şi documente doveditoare pentru calitatea de salariat şi mai sunt câţiva angajaţi care urmăresc staţiile de înaltă tensiune, staţiile de apă, îi numeri pe degete”, afirmă Dragodănescu.

Peste 1.000 de oameni au intrat în șomaj tehnic

Amintim faptul că în luna martie, peste 1.000 de salariaţi de la COS Târgoviște au intrat în şomaj tehnic. În ceea ce privește reacția Guvernului, Executivul susține că pentru repornirea COS şi reintrarea acestuia în circuitul economic este nevoie de aproximativ 20 milioane de euro şi minim 4 luni de muncă.

Totodată, guvernanții mai susțin că această investiţie poate fi realizată doar de un investitor privat din domeniul metalurgic ar avea capacitatea şi interesul de a pune COS Târgovişte pe picioare în cel mai scurt timp.

În același timp, pentru revizuirea anuală a autorizaţiei integrate de mediu sunt necesare 29 de milioane de lei, aproximativ 5 milioane de euro.

De menționat este faptul că, COS Târgovişte, a fost unul dintre giganţii Epocii de Aur, dar şi principalii producători de produse din oţel din România. Schimbările au început în data de 17 iulie, atunci când angajaţii au fost anunțați în legătură cu o serie de concedieri colective. După anunț, 1.200 de salariați s-au trezit fără loc de muncă.

Totodată, la începutul lui 2013, în cazul Mechel Târgovişte a fost admisă cererea de reorganizare şi s-a deschis procedura generală a insolvenţei. Tot în februarie 2013 a fost făcută publică informaţia că Mechel şi-a vândut toate activele deţinute în România, pentru aproximativ 70 de dolari (230 de lei), companiei Nikarom SRL.

Tot atunci, Mechel a anunţat că, la Târgovişte, se revine la denumirea de Combinatul de Oţeluri Speciale, însă fără nicio speranță.

În luna iulie, Sindicatul Valahia Târgovişte a precizat în luna iulie că a primit o notificarea de conducerea COS Târgovişte că încetează producţia pe termen nedefinit şi se vor face aproximativ 1.200 de concedieri colective. Tot atunci, sindicatul mai preciza că a prezentat parlamentarilor de Dâmboviţa situaţia existentă la COS Târgovişte şi le-a cerut sprijinul pentru ca statul român sa-şi convertească creanţa pe care o are la COS Târgovişte, de circa 10 milioane de euro, în acţiuni la COS Târgovişte.

Trebuie menționat și faptul că pe întreaga durată a anului 2020, societatea a avut sistată activitatea de producţie.