Marcel Ciolacu a dat alerta la Guvern. S-au convocat comandamentele de iarnă

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat miniștrilor să asigure pregătirea autorităților pentru a interveni, indiferent de condițiile meteorologice, în cazul în care situația o cere, în sprijinul populației și al comunităților locale.

Ciolacu a cerut convocarea comandamentelor de iarnă la nivelul ministerelor. Acestea au scopul de a pregăti măsuri de intervenție, în funcție de evoluția situației, luând în considerare avertismentele meteorologice primite de la specialiști.

Informaţia a venit într-un comunicat de presă emis sâmbătă de către Guvern.

Prim-ministrul an transmis că cetăţenii, spitalele, şcolile şi obiectivele sociale trebuie să aibă asigurată alimentarea cu energie.

MAI şi prefecturile vor conlucra strâns, pentru a asigura intervenţia rapidă la nivel local.

„Ne asigurăm că, indiferent de starea vremii, de ninsori sau de viscol, nu vor fi probleme legate de aprovizionarea cu energie pentru cetăţeni, spitale, şcoli, obiective sociale.

Autorităţile trebuie să fie pregătite să intervină în orice moment, dacă situaţia o cere, pentru sprijinirea populaţiei afectate şi a comunităţilor locale.

Ministerul Afacerilor Interne va fi permanent în legătură cu prefecturile pentru a se asigura că la nivel local există capacitatea de intervenţie rapidă”, a precizat Marcel Ciolacu, potrivit sursei citate.

Duminică, 26 noiembrie, Comandamentele de iarnă vor fi convocate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii şi Ministerului Energiei.

Reamintim că România se află, până duminică seară, sub avertizarea meteo Cod Galben şi Cod Portocaliu de vânt puternic, ploi şi viscol.

Iată cele trei avertizări de la ANM care sunt active în acest moment

cod portocaliu 25 noiembrie
SURSA FOTO: ANM

Cod Galben

Interval de valabilitate: 25 noiembrie, ora 10:00 – 26 noiembrie, ora 18:00

Fenomene vizate: intensificări ale vântului, viscol, precipitații însemnate cantitativ,

În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova precum și în sudul și estul Transilvaniei vor fi precipitații, sub formă de ninsoare la munte, iar în restul zonelor va ploua, apoi treptat, începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 noiembrie) vor predomina ninsorile. Cantitățile de apă vor fi de 25…35 l/mp.

Vântul va avea intensificări, cu rafale în general de 60…75 km/h, vor fi intervale cu viscol și vizibilitate scăzută.

Cod Portocaliu

Interval de valabilitate: 25 noiembrie, ora 10:00 – 26 noiembrie, ora 18:00

Fenomene vizate: precipitații abundente

Zone afectate: județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța

În județele Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța vor fi precipitații abundente, se vor acumula 50…60 l/mp și izolat 70 l/mp.

Cod Portocaliu

Interval de valabilitate: 26 noiembrie, ora 02:00 – 26 noiembrie, ora 16:00

Fenomene vizate: viscol

Zone afectate: județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău, precum și Carpații Meridionali și de Curbură

În intervalul menționat în județele Călărași, Ialomița, Brăila, Buzău, Tulcea, Constanța, Vrancea, Galați, Vaslui și Bacău va ninge și va fi viscol. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale în general de 85…90 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

În Carpații Meridionali și de Curbură vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale de 90…110 km/h, va ninge și va fi viscol iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.