Cum circulăm într-un sens giratoriu

În prezent, sensurile giratorii pot fi dotate cu două, trei sau chiar mai multe benzi de circulație.

Șoferii trebuie să respecte aceleași reguli ca și pe drumurile drepte. Trebuie să semnalizeze schimbarea benzii și să acorde prioritate celor deja în circulație pe banda respectivă.

De asemenea, cei aflați în centrul sensului giratoriu trebuie să semnalizeze și să acorde prioritate celor care ies din banda din dreapta.

Șoferii trebuie să respecte aceleași reguli ca și pe drumurile drepte: să semnalizeze schimbarea benzii și să acorde prioritate celor deja în circulație pe banda respectivă.

De asemenea, cei aflați în centrul sensului giratoriu trebuie să semnalizeze și să acorde prioritate celor care ies din banda din dreapta.

Conform Articolului 107, punctul 1.1, din Legea 195/2002, conducătorii de vehicule sunt obligați să respecte regulile privind circulația pe benzi și să semnalizeze în avans ieșirea din intersecție, asigurându-se că pot face acest lucru fără a perturba traficul sau a pune în pericol alți participanți.

Astfel, atunci când circulăm într-un sens giratoriu pe banda 2 și dorim să ieșim din intersecție, este necesar să semnalizăm spre dreapta și să schimbăm direcția doar dacă banda 1 este liberă.

sens giratoriu
Sens giratoriu/SURSA FOTO: Wikipedia

Ce este un sens giratoriu decalat și cum se circulă în acesta

Într-un sens giratoriu decalat, unele segmente sunt deplasate față de axul central al drumului. În acest caz, regulile de circulație rămân valabile.

Toți șoferii sunt obligați să acorde prioritate celor care circulă deja în interiorul intersecției, indiferent de banda pe care se află.

Chiar și atunci când vehiculul se află pe banda 1 și un altul circulă pe banda 2, având linie continuă, schimbarea benzii este interzisă.

În ceea ce privește ordinea de traversare într-un sens giratoriu decalat, fiecare bandă are restricții specifice.

De exemplu, cei de pe tronsonul 1 sunt limitați să meargă doar înainte, în timp ce cei de pe tronsonul 2 pot vira și la stânga. Aceste reguli trebuie respectate pentru a asigura o circulație fluidă și sigură în sensul giratoriu, potrivit Pro Motor.

În concluzie, indiferent de configurația sensului giratoriu, regulile de acordare a priorității rămân aceleași ca într-un sens giratoriu obișnuit.

Pentru a evita incidentele și a menține siguranța rutieră, este crucial să fim atenți și să respectăm aceste reguli.