A apărut un nou semn rutier. Semnificația indicatorului cu două săgeți albe

Conform proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne, se propune introducerea unui nou semn de circulație în România. Acesta constă într-un indicator de informare de culoare verde, pe care sunt desenate două săgeți și o mașină, toate de culoare albă.

Acest nou semn rutier are ca scop informarea șoferilor că trebuie să păstreze o distanță de cel puțin 2 săgeți față de mașina aflată în fața lor. Odată cu introducerea acestui semn de circulație, se va implementa și un nou tip de marcaj rutier, care va fi aplicat pe autostrăzi și drumuri expres.

Acest marcaj constă în vârfuri de săgeată desenate pe fiecare bandă de circulație, având rolul de a ghida șoferii în menținerea unei distanțe de siguranță între vehicule.

semn rutier
Aşa arată noul indicator rutier

Păstrarea distanței de cel puțin două săgeți față de mașina aflată înaintea șoferilor în zona unde sunt amplasate aceste marcaje este recomandată pentru siguranța circulației. Totuși, este important de subliniat că această distanță nu este obligatorie din punct de vedere legal.

Atât noul indicator rutier, cât și marcajele de ghidare de pe drumuri sunt cu caracter informativ, având rolul de a oferi șoferilor informații utile pentru a-și adapta conducerea în condiții de siguranță, în funcție de condițiile de trafic și de viteză.

Este responsabilitatea fiecărui șofer să conducă în mod defensiv și să păstreze o distanță adecvată între vehicule, în scopul prevenirii coliziunilor și menținerii siguranței rutiere.

Cum dai prioritate într-un sens giratoriu?

Regulile în sensul giratoriu sunt simple, însă ele se schimbă atunci când vorbim despre un sens giratoriu în care sunt două sau chiar trei benzi. Codul Rutier prevede cine are prioritate într-o astfel de situație și spune ce ar trebui să facem.

Șoferii trebuie să fie atenți la regulile de circulație pentru a evita accidentele rutiere, indiferent de gravitatea lor.

De-a lungul timpului, aceste reguli au suferit modificări și i-au cam încurcat pe unii dintre ei. Un exemplu în acest sens este giratoriul cu mai multe benzi.

În mod normal, într-un sens giratoriu, șoferii care au prioritate sunt cei care se află în interiorul rondului. Ce faci, însă, când ești într-un sens giratoriu cu două benzi?Cum se circulă într-un giratoriu cu două benzi?

În primul rând, șoferii (sau viitorii șoferi) trebuie să știe că prioritatea se acordă în funcție de mai multe aspecte:

  • indicatoarele rutiere
  • marcaje
  • culoarea semaforului
  • banda pe care se află mașina

Legea spune că șoferii trebuie să se asigure atunci când vor să părăsească intersecția prin a semnaliza din timp. Aceeași lege arată că părăsirea intersecției trebuie să se facă fără perturbarea circulației.