Pe o autostradă de mare viteză, diferența dintre devansare și depășire este crucială pentru siguranța rutieră.

Depășirea este definită în conformitate cu Articolul 45, alineatul (1) din Legea 195/2002. Ea este manevra în care un vehicul trece înaintea sau pe lângă altul, schimbând direcția de mers. Șoferul își părăsește banda de circulație sau șirul de vehicule inițial.

Practic, atunci când un autovehicul depășește altul pe o autostradă, el trebuie să iasă din banda de circulație în care s-a aflat inițial. Șoferul trebuie să se deplaseze temporar pe o bandă adiacentă pentru a efectua manevra.

Care este diferența dintre depășire și devansare

În ceea ce privește devansarea, aceasta se referă la situația în care un vehicul circulă pe una dintre benzile autostrăzii cu o viteză mai mare decât a unui alt autovehicul care se deplasează în aceeași direcție.

În ceea ce privește regula de devansare, ea nu implică schimbarea benzii de circulație. El se realizează prin trecerea în fața autovehiculului care circulă mai încet, menținându-se pe aceeași bandă. Este important de menționat că, deși devansarea este permisă legal, trebuie efectuată în condiții de siguranță. Aceasta nu trebuie să îi pună în pericol pe ceilalți participanți la trafic.

Șoferii trebuie să înțeleagă diferența între aceste două manevre

În concluzie, șoferii trebuie să înțeleagă diferența între aceste două manevre și să le efectueze corespunzător în conformitate cu prevederile din Codul Rutier pentru a evita amenzi și accidente.

Este esențial să reținem și să aplicăm faptul că devansarea poate fi efectuată doar pe drumurile din localități. Ea se poate face și pe drumurile naționale sau europene care au cel puțin două benzi pe sens.

Ce spune Codul Rutier și ce sancțiuni se aplică

În ceea ce privește legalitatea depășirii prin dreapta pe autostradă, Codul Rutier stabilește reguli clare. În general, depășirea pe autostradă este interzisă și înlocuită cu devansarea. Această regulă se aplică și pentru trecerile între banda 1 și banda 2. Scopul principal al acestei reguli este de a permite fluidizarea traficului, în special pe benzile pe care se circulă cu viteză mai mare.

În contextul legislației din România, Codul Rutier stipulează clar că depășirea prin dreapta este permisă doar în situații excepționale, cum ar fi atunci când vehiculul din față este oprit sau circulă cu o viteză extrem de redusă.

Totuși, este important de menționat că pe autostradă poți efectua o devansare prin dreapta a unui vehicul, cu condiția să respecți limitele de viteză și să fii atent la semnele și marcajele rutiere.