Elena Mateescu, director ANM, a anunţat, joi seara, la Antena 3, prognoza pentru weekend şi săptămâna viitoare. Următoarele zile vor fi caniculare. Vom avea peste 45 de grade Celsius şi local furtuni cu precipitații însemnate.

În Banat și Crișana temperaturile se vor apropia de 38,39 de grade. Este a doua zi consecutiv cu temperaturi caniculare. În această noapte minimele nu vor coborî sub 20-23 de grade Celsius ceea ce înseamnă accentuarea stării de disconfort termic.

Mâine cu siguranță în Oltenia și inclusiv în Capitală este posibil să înregistrăm prima valoare de 36 de grade de până în prezent în luna iunie fiind o valoare caracteristică a unei temperaturi caniculare. Este posibil ca la nivel local să apară furtuni care să aducă averse cu caracter torențial.

Valul de căldură va cuprinde toată țara, iar disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În Muntenia, Dobrogea, Moldova și estul Transilvaniei maximele termice se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade.

În sud-vestul și centrul țării, valul de căldură se va intensifica, va fi caniculă și disconfort termic accentuat. Se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 și 39 de grade în Oltenia și între 35…37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20…22 de grade.

În județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 38 de grade. În cursul nopții valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20…24 de grade, potrivit ANM.

Ploile revin în România

După acest val de caniculă persistent sâmbătă o să avem o schimbare. Instabilitatea atmosferică se va accentua, mai ales în partea de vest-centru-nord a țării. Este posibil să vorbim din nou de cantități importante de precipitații 15-35 de litri pe metru pătrat.

Va avea loc o scădere a valorilor de temperatură de la 38 de grade Celsius la 32 posibil. Rămânem cu valori apropiate de caniculă și chiar specifice temperaturilor maximă de 35 în Oltenia și în partea de sud-est a țării.

Duminică, de asemenea, rămânem pe acest fond de instabilitate după care de luni, din nou, vom discuta de o creștere a valorilor de temperaturi o încălzire din nou astfel încât în partea de vest și sud vest a țării să devină din nou caniculară, lucru specific pentru întreaga săptămână.

Sursă foto: Dreamstime