Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) vine din nou cu vești proaste pentru români. Meteorologii anunță temperaturi fără precedent în cursul zilei de astăzi.

Mai exact, potrivit ANM, judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş se vor afla joi şi vineri sub Cod roşu de temperaturi extreme şi disconfort termic deosebit de accentuat.

Meteorologii anunță că în toate zonele menționate anterior se vor înregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei. Acestea vor fi cuprinse între 39 şi 41 de grade, iar în nord-vest între 35 şi 38 de grade Celsius. În cursul nopţii valorile termice nu vor coborî, în general, sub 20 – 24 de grade.

Pe lângă codul roșu aflat în vigoare, ANM mai anunță că în acelaşi interval va fi valabilă o avertizare Cod portocaliu de căldură în sud-vestul şi centrul ţării. Potrivit meteorologilor, se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 37 şi 39 de grade Celsius în Oltenia şi între 35 – 37 de grade în cea mai mare parte a Transilvaniei. Tootdată, meteorologii mai anunță că valorile nocturne nu vor coborî, în general, sub 20 – 22 de grade.

ANM anunță vreme caniculară în toată țara

În vigoare mai este șu un Cod galben, joi și vineri, valabil în aproape toată țara. ANM anunță că valul de căldură va cuprinde toată ţara, iar disconfortul termic va fi ridicat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Astfel, în Muntenia, Dobrogea, Moldova şi estul Transilvaniei temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 şi 37 de grade, iar local minimele nu vor coborî sub 20 de grade Celsius.

În același timp, ANM precizează că, în zonele montane şi pe arii mai restrânse în restul ţării, mai ales după-amiaza şi seara, vor mai fi perioade cu instabilitatea atmosferică ce se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi căderi de grindină.