Mult dezbătuta lege ce prevede dublarea alocaţiilor pentru copii ar fi neconstituţională, spune ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu. Mai exact, ar fi vorba despre faptul că legea nu indică o sursă de finanţare. „Orice proiect de lege care crește cheltuielile la buget trebuie să aibă și o sursă de finanțare”, spune Cîţu.

„Legea, așa cum este ea, nu spune sursa de finanțare și asta înseamnă că e neconstituțională. Orice proiect de lege care crește cheltuielile la buget trebuie să aibă și o sursă de finanțare”, a declarat ministrul de Finanţe la Digi24.

Florin Cîţu arată că, pentru a putea creşte alocaţiilor, Guvernul va trebui să ia fonduri din altă parte, iar asta va fi o soluţie dureroasă: s-ar putea taxa sectorul privat, s-ar putea tăia bani de la investiţii sau s-ar putea ajunge la noi imprumuturi, deja intens criticate de multe voci.

„Dacă aveam această discuție în momentul când se făcea bugetul, era altceva”

„Au fost aprobate în Parlamentul României, au fost dublate, în acest context al atacurilor asupra Guvernului, fără să aibă sursă de finanțare. În momentul în care bugetul era deja distribuit. Ce să facem acum? Costurile cu alocațiile sunt 6,3 miliarde. Suntem în plină criză globală, nu numai în România, peste tot în lume sunt economii care sunt la pământ. Dacă aveam această discuție în momentul când se făcea bugetul, era altceva, puteai să aloci bani și discutam despre la timpul lui.

Dar a venit în mijlocul anului, fără sursă de finanțae. Aici nu ai cum să discuți, trebuie să luăm bani de undeva. Putem să taxăm, să vă taxăm pe dumneavoastră sectorul privat, mai mult. Putem să tăiem bani de la investiții sau putem să ne împrumutăm și mai mult, dar asta înseamnă și alte costuri. Astea sunt variantele”, a mai spus ministrul Finanţelor, potrivit digi24.ro.

În cazul în care legea nu va fi declarată constituţională de către CCR, asta nu înseamnă automat că alocaţiile se vor dubla, mai spune Cîţu. Legea nu a fost deocamdată atacată la CCR de către liberali.

„Nu este adevărat. Vom putea să ne uităm la resursele pe care le avem în acel moment. Vedem dacă putem sau putem să amânăm această dublare pentru viitor”, precizează Cîţu.

Sursă foto: INQUAM Photos