Guvernul şi Klaus Iohannis nu doresc ca legea privind dublarea alocaţiilor să ajungă la promulgare şi vor încerca să o încetinească, pentru a intra în vigoare cât mai târziu, de preferat după data de 1 august.

Surse din cadrul Partidului Naţional Liberal spun că Guvernul condus de Ludovic Orban va ataca iniţiativa legislativă la Curtea Constituţională. În plus, e foarte posibil ca alocaţiile să crească, însă nu va fi vorba despre o dublare a acestora.

Măsura ar privi peste 4 milioane de copii: datele statistice indică faptul că, la începutul anului 2020, numărul copiilor cu vârsta de până în 18 ani, care aveau domiciliul în România, era de 4,138 milioane.

Premierul Orban anunţa mişcarea încă din martie

Decizia Guvernului nu vine totuşi ca o surpriză. Ludovic Orban anunţa, încă de la începutul lunii martie, că, în cazul în care parlamentarii vor respinge ordonanţa de urgenţă privind majorarea alocaţiilor, va urma o sesizare la CCR.

“Atacăm legea de respingere a OUG la Curtea Constituțională (…) pentru că este neconstituțională legea de respingere”, spunea atunci prim-ministrul Orban, scrie realitatea.net.

Discuţii aprinse în Parlament pe tema alocaţiilor

Dublarea alocațiilor pentru patru milioane de copii din România ar trebui să între în vigoare de la 1 iulie, după ce Plenul Camerei Deputaţilor a respins, miercuri, Ordonanţa de urgenţă 2/2020 care amâna termenul pentru dublarea alocaţiilor copiilor până la 1 august 2020.

OUG 2/2020 prorogă termenul de intrare în vigoare a prevederii privind dublarea alocaţiei începând cu 1 februarie 2020, la 1 august 2020. Au votat „pentru” respingere 209 deputaţi, 3 au votat „împotrivă”, iar 98 s-au abţinut. Deputatul PSD Olguţa Vasilescu a declarat la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor că anul trecut, pe când social-democraţii erau la guvernare, la legea bugetului a fost adoptat un amendament al celor din Opoziţie, care prevedea dublarea alocaţiilor pentru copii.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a menţionat că pensiile şi alocaţiile vor fi majorate de liberali.

„PNL va majora alocaţiile.(…) Aţi prezentat nişte cifre, Ministerul de Finanţe vorbeşte de un impact financiar de 6,7 miliarde de lei. (…) O să vedem la şase luni rezultatele economice şi ştim deja factura neplătită de PSD pentru România, va trebui să vedem şi care sunt efectele pandemiei asupra celui de-al doilea trimestru, pentru că în primul trimestru am avut o soluţie foarte bună şi am terminat cu creştere economică. (…) Ne-am uitat şi la soluţiile dumneavoastră, însă noi vă propunem ca cea mai bună soluţie este să vă ţineţi de cuvânt. Haideţi, nu mai blocaţi impozitarea pensiilor speciale, avem acel amendament de impozitare la ordonanţa 29 care nu se discută de săptămâni întregi şi sigur că putem creşte şi alocaţiile şi pensiile, conform legii, dacă şi dumneavoastră veţi face ce aţi spus, în sensul că veţi fi de acord cu anularea pensiilor speciale. PNL va majora şi alocaţiile şi pensiile şi până la urmă vă vom forţa să renunţaţi şi la frăţia cu pensiile speciale”, a încheiat Roman.