"România tratează ca o relaţia specială relaţia cu Republica Moldova, dar dincolo de partea asta (…) sentimentală, vrem să avem o abordare foarte pragmatică în relaţia cu Republica Moldova. Obiectivul nostru, al Guvernului României, este o îmbunătăţire a situaţiei cetăţenilor din Republica Moldova şi de asta am susţinut şi susţinem nemijlocit reformele pe care Republica Moldova a decis să le facă. Acele măsuri pe care le-am convenit împreună şi pe care le-am legat de această primă tranşă a acordului de împrumut rezultă din nevoia aceasta de reforme pe care şi cetăţenii Republicii Moldova le-au solicitat", a spus premierul Cioloş, la începutul unei întrevederi în plenul delegaţiilor României şi Republicii Moldova, desfăşurată la Reşedinţa de Stat de la Chişinău. 

Potrivit lui Cioloş, banii din prima tranşă – în valoare de 60 de milioane de euro – din asistenţa financiară rambursabilă pentru Republica Moldova sunt de miercuri în contul Republicii Moldova. 

"S-au făcut deja paşi importanţi în reforme, care au fost recunoscuţi şi de Fondul Monetar şi sunt convins şi Comisia Europeană va da semnale în curând. Deci, asta arată că atunci când lucrăm în parteneriat în mod pragmatic are de câştigat toată lumea", a subliniat Cioloş. 

El a mai spus că va continua şi finanţarea nerambursabilă pentru anumite proiecte din Republica Moldova, care şi-au dovedit deja viabilitatea. Totodată, Cioloş a afirmat că îşi doreşte o prezenţă investiţională românească în Republica Moldova. 

"Aş vrea să găsim căile, în perioada imediat următoare, şi pentru a facilita o prezenţă investiţională românească aici. (…) Sunt companii româneşti şi companii de stat cu potenţial de investiţie important şi companii private care sunt gata să vină să investească în Republica Moldova. E nu numai un semnal de încredere că reformele merg în direcţia cea bună, dar e şi un mod de abordare pragmatic al relaţiei noastre economice", a mai declarat Cioloş. AGERPRES