Noul premier britanic, Theresa May, a declarat miercuri seară că Marea Britanie va trece prin 'schimbări profunde' în urma referendumului la care s-a decis ieşirea din Uniunea Europeană (Brexitul), dar ea a promis că va menţine unitatea ţării şi se va preocupa în mod special de combaterea inegalităţilor sociale, transmit agenţiile internaţionale de presă.

"Odată ce părăsim Uniunea Europeană, ne vom construi un nou rol pozitiv în lume şi vom face din Marea Britanie o ţară ce are grijă nu doar de cei privilegiaţi, ci de fiecare dintre noi", a spus Theresa May la sosirea la reşedinţa din Downing Street 10.

Ea a susţinut că Marea Britanie este pregătită pentru provocările generate de procesul separării de blocul comunitar şi s-a declarat încrezătoare că în final rezultatul acestui proces va fi pozitiv.

Cât despre activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se declanşează formal procesul retragerii din blocul comunitar, Theresa May a reafirmat că nu intenţionează să întreprindă acest demers înainte de sfârşitul anului, în pofida presiunilor venite din partea unor responsabili europeni ca guvernul de la Londra să facă acest lucru cât mai repede.

Iată care sunt principalii miniştri ai noului guvern britanic format miercuri de premierul Theresa May:

– Cancelar al Eşichierului / ministrul de Finanţe: Philip Hammond, 60 de ani. Şef al Diplomaţiei în Executivul lui David Cameron, Philip Hammond, îi va succeda lui George Osborne, care a condus Ministerul de Finanţe din anul 2010.

– Ministru de Externe: Boris Johnson, 52 de ani. Excentricul fost edil al capitalei britanice a fost unul dintre liderii taberei care a susţinut ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar la referendumul din 23 iunie.

– Ministru pentru ieşirea din UE: David Davis, 67 de ani. Este un fost secretar de stat pentru afaceri europene care a militat în favoarea Brexitului.

– Ministru de Interne: Amber Rudd, 52 de ani. Deocamdată este singura femeie din Executivul britanic pe lângă premierul Theresa May.

– Ministru al Apărării: Michael Fallon, 64 de ani. Şi-a păstrat portofoliul.

– Ministru pentru comerţul internaţional: Liam Fox, 54 de ani. Fost ministru al apărării în perioada 2010-2011. A fost unul dintre cele cinci oficiali care au candidat pentru şefia conservatorilor şi a guvernului după demisia lui David Cameron.

Portofoliul Justiţiei urmează să fie atribuit. AGERPRES