Cine sunt românii care pot beneficia de acești bani

Potrivit Ordinului Ministerului Justiţiei nr. 482/C/2020, polițiștii de penitenciare pot beneficia de un ajutor bănesc lunar din partea statului. Aceștia pot să folosească banii pentru a-și achiziționa o casă sau pentru a-și plăti ratele ipotecare.

Cum pot intra în posesia banilor

Pentru a putea beneficia de acest drept, polițiștii de penitenciare trebuie să anexeze o declarație pe propria răspundere privind respectarea mai multor condiţii, un angajament privind comunicarea, în termen a cinci zile, a oricărei schimbări apărute ce ar putea anula dreptul la acest ajutor, o copie a actului de identitate, o copie a contractului de credit sau vânzare-cumpărare a locuinţei şi un extras de carte funciară.

Aceștia trebuie să respecte mai multe condiții, precum:

  • să aibă un contract ipotecar sau imobiliar
  • să aibă un încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei case
  • nu are voie să deţină o locuinţă în localitatea în care lucrează şi nici soţul/soţia sau copiii poliţistului de penitenciar care vrea să beneficieze de bani de la stat.
  • să nu fi vândut o locuinţă aflată în localitatea în care lucrează, după data la care au fost angajaţi în sistemul administraţiei penitenciare.

Ce spune preşedintele sindicatelor din penitenciare despre acest drept

“Nu e un drept în plus, este un drept care înlocuieşte compensarea chiriei. Cei care aveau dreptul la compensarea chiriei, dacă îşi cumpără apartament în rate, pot să dea practic acei bani la rate. Asta presupune ordinul. Nu e un drept în plus”, a spus Sorin Dumitraşcu, citat de romaniatv.net.