Alexandru Rafila a vorbit despre vaccinarea anti-covid, dar și despre persoanele care nu trebuie să facă acest vaccin. Reprezentatul României la OMS este de părere că oamenii foarte în vârstă, care au și diferite afecțiuni, nu ar trebui vaccinați.

Totodată, el a subliniat faptul că nu ar trebui vaccinate persoanele cu boli în faze terminale, asta pentru că vaccinul nu le aduce niciun beneficiu.

“Eu pot să va spun o concluzie personală în acest moment, atâta timp cât nu avem o concluzie clară a autorităților norvegiene nu are rost să ne pronunțăm.

Dar probabil că este legată de beneficiul și riscurile vaccinării. O persoană foarte în vârstă, care are o stare de sănătate fragilă datorită unor afecțiuni care fac să aibă o durata previzibilă a vieții scurtă, nu ar trebui probabil vaccinați”, a spus Rafila, la Antena 3.

Explicația lui Rafila

Rafila a mai explicat și de ce aceste persoane nu trebuie vaccinate. Potrivit acestuia, orice vaccin provoacă o reacție minimală la orice persoană, iar dacă sănătatea unei persoane este fragilă, vaccinul nu este deloc indicat.

”Pentru că orice vaccin dă o reacție minimală la o persoană cu o stare de sănătate aparent corespunzătoare. La o persoană care este extrem de fragilă,(…) probabil că vaccinul nu este indicat, pentru că speranța de viață este foarte limitată și administrarea vaccinului nu îi aduce nici beneficiu și există și un risc. La o astfel de persoană trebuie să existe o rezervă în administrarea acestui vaccin”, a mai spus profesorul.

El a explicat și cine se încadrează în categoria  “persoane cu vârste extreme”.

“Nu un om de 85 de ani care are o stare de sănătate bună. Pentru că există mulți și îi cunoaștem și noi, ei sunt beneficiarii vaccinării.

Dar dacă el are o boală, eventual într-un stadiu terminal, cu o speranța de viață foarte redusă, atunci probabil că pe aceste persoane nu are rost să le vaccinezi pentru că nu au niciun fel de beneficiu.” a explicat Alexandru Rafila.

Sursa foto: Inquam Photos, Sabin Cirstoveanu