Miercuri va fi prima zi de tranzacţionare în regim bursier a acţiunilor Bittnet Systems, cea dintâi companie de IT care se listează în România. Societatea va accesa piaţa AeRO lansată de Bursa de Valori Bucureşti începând cu data de 25 februarie a.c., sistem alternativ de tranzacţionare accesibil firmelor de anvergură mai redusă, cu o capitalizare minimă de 250.000 de euro.

Aducerea la cota acestei pieţe este intermediată de compania poloneză cu profil financiar INC, consultant autorizat de BVB pentru facilitarea acestor operaţiuni de piaţă. Bittnet Systems, firmă fondată în anul 2007, va fi asistată şi în următoarele 12 luni după accesarea AeRO de către INC, intermediar activ şi pe piaţa New Connect de la Varşovia.

Un pas promis de industria IT cu jumătate de an în urmă

Conexiunea pieţei bursiere cu sectorul tehnologic a fost promisă încă din septembrie 2014 de conducerea executivă a BVB. Atunci directorul general Ludwik Sobolewski anunţa încheierea unui parteneriat între Bursa de la Bucureşti şi asociaţia patronală a industriei de software şi servicii – ANIS ce consta în facilitarea legăturilor dintre comunitatea investiţională şi antreprenorii din domeniul IT. Radu Georgescu, vicepreşedintele ANIS, spunea atunci că se avea în vedere iniţial doar iniţierea unor grupuri de lucru în care investitorii de portofoliu şi antreprenorii din domeniul tehnologic să se educe reciproc.

Un sector aşteptat de investitori la Bursă

Venirea Bittnet Systems la cota AeRO ar fi un pas în sensul unei cerinţe constante a investitorilor din ultimii 10-15 ani, aceea de a se lista companii IT pe Burse astfel încât portofoliile să câştige în reprezentativitate sectorială.

Este ceva care a lipsit. Singura experienţă care a apropiat cât de cât cele două zone a fost nefericită. Un retailer specializat în vânzarea de computere şi produse electronice, Flamingo Internaţional, a accesat Bursa în anul 2005, fiind în primă instanţă primit cu deschidere de investitori. Post-factum, falimentul post-criză al societăţii a arătat mai degrabă listarea ca pe un mijloc al acţionarilor iniţiali de a ieşi dintr-o companie sortită pieirii.

Cine este noul emitent

Bittnet Systems are ca domeniu principal de activitate desfăşurarea de training-uri, dar şi oferirea de soluții end-to‐end de infrastructură IT cu tehnologii aparținând leaderilor de piață precum Cisco, Microsoft, Dell, VMware, HP. Începând cu anul trecut, firma şi-a extins serviciile către consultanță, audit și design.

De la an la an Bittnet și-a crescut baza de clienți cu nume de companii mari precum IBM România, Metro Systeims România, Mit Motors International, Praktiker, Porsche România, TNT Express, Wiebe România, Dacia, Erste Bank, Cosmote România (actualul Telekom România), Cycle European  şi E.On România.

Firma, a cărei venituri au crescut până la 1,8 milioane de euro, a atras în martie a.c. un capital suplimentar de 150.000 de euro prin vânzarea unei părţi din acţiuni către fondul polonez Carpathia Capital destinat investiţiilor în IMM-urile româneşti.