Primele şapte luni ale anului în curs au adus o creştere cu 2,7% a cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie brută, faţă de intervalul similar din 2019, în special ca urmare a activităţilor de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+25,9%), reiese din datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform datelor oficiale, în perioada ianuarie – iulie 2020, majorări au mai fost consemnate de alte servicii furnizate în principal întreprinderilor (+3,8%) şi de activităţile de comunicaţii (+1,6%). Pe de altă parte, în intervalul de referinţă, au fost înregistrate scăderi în activităţile de transporturi (-4,9%) şi în activităţile de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (-3,1%).

Creștere cu 2,5 procente față de iulie 2019

De asemenea, la 31 iulie 2020, în termeni nominali, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut, pe ansamblu, cu 2,5% faţă de finele aceleaşi luni din anul anterior.

Potrivit sursei citate, în iulie 2020 vs iulie 2019, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie brută, s-a majorat cu 0,5%, datorită activităţilor de servicii informatice şi în tehnologia informaţiei (+18,5%), activităţilor de producţie cinematografică, video, programe de televiziune; difuzare şi transmitere de programe (+10,7%), activităţilor de comunicaţii (+5,2%) şi a altor servicii furnizate în principal întreprinderilor (+1,1%). În schimb, activităţile de transporturi au scăzut cu 6,9%, la nivel comparativ.î

Diminuare cu 0,5 procente față de aceeași perioadă a anului trecut

Ca serie ajustată, în iulie 2020, afacerile din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, s-au diminuat 0,5%, în comparaţie cu situaţia din iulie 2019.

De la lună la lună (iulie – iunie), în acest an, cifra de afaceri din serviciile de piaţă prestate în principal întreprinderilor, ca serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 5,4%, respectiv cu 1,6%, ca serie ajustată, arată datele INS.