În ultima lună a anului trecut, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut ca serie brută cu 5,4% şi a scăzut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,1%, comparativ cu luna precedentă, mai reiese din datele INS.

De asemenea, pe serie brută, evoluţia cifrei de afaceri a fost determinată de creşterea vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+15,5%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+3,2%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 6,3%. Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile au scăzut ca urmare a diminuării vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-2,1%). Creşteri au înregistrat comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+4,2%) şi vânzările de produse nealimentare (+0,5%).

Comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,2%, respectiv cu 8,4%.

De asemenea, pe serie brută, evoluţia a fost generată de creşterile înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+13,8%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+8,5%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,4%.  Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, avansul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a fost determinat de creşterile înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+14,7%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,7%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,4%), conform INS.