Asocierea dintre SYNOHIDRO (China) și GOOD PROD S.R.L. (România) a câștigat contractul pentru construirea centurii ocolitoare din Zalău, a anunțat joi ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Este primul contract semnificativ de construire a infrastructurii de transport câștigat de o firmă chineză în România, după mai multe eșecuri înregistrate în ultimii trei ani.

Proiectul prevede proiectarea și execuția celor 5,5 kilometri de pe centura municipiului Zalău (județul Sălaj) – etapa a doua.

Probleme pentru chinezi în România

Durata contractului va fi de 114 de luni, din care 6 luni perioada de proiectare, 24 luni perioada de execuție a lucrărilor, iar perioadă de garanție a lucrărilor de 84 de luni, a mai spus Bode într-o postare pe Facebook.

Proiectul prevede și execuţia a cinci viaducte şi două poduri.

În context, trebuie precizat că reprezentanții guvernului Orban s-au exprimat până acum mai degrabă împotriva colaborării cu partea chineză în ceea ce privește proiectele majore, invocând parteneriatul strategic cu SUA.

Astfel, la sfârșitul lunii mai, la solicitarea Ministerului Economiei, acționarii Nuclearelectrica au aprobat în ședința AGA încetarea negocierilor cu China General Nuclear Power Corporation.

Chinezii mai au un contract cu CNAIR

Prin această hotărâre este concretizată intenția Guvernului de a renunța la chinezi pentru realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și de a analiza alte opțiuni.

”Avem un parteneriat strategic cu SUA, ţinem de el, ne respectăm partenerii. Suntem membri ai UE şi ai NATO”, a declarat la vremea respectivă Virgil Popescu, ministrul Economiei.

De precizat că societatea din China care va construi centura ocolitoare a Zalăului nu este la prima participare la procedurile de achiziţie deschise de către CNAIR, având deja semnat un contract de întreţinere multianuală cu Regionala de Drumuri şi Poduri Iaşi.

În ceea ce priveşte firma din România, aceasta a câştigat contractul pentru realizarea a 10 parcări pe Autostrada Bucureşti-Ploieşti şi asigură întreţinere multianuală a drumurilor în zona Maramureş.