După ce relația dintre China și SUA a fost deteriorată în timpul mandatului lui Donald Trump, ministrul de externe chinez Wang Yi a cerut administraţiei preşedintelui SUA Joe Biden să restabilească relațiile dintre cele două țări, potrivit Reuters.

Ministrul de externe din China, Wang YI a declarat că acţiunile administraţiei Trump de suprimare şi de limitare a Chinei au cauzat daune incomensurabile şi a cerut Washingtonului să elimine tarifele impuse produselor chinezeşti şi să renunţe la ceea ce diplomatul chinez a calificat ca fiind o suprimare iraţională a sectorului tehnologic chinez.

Şeful diplomaţiei chineze a cerut, de asemenea, SUA să respecte interesele fundamentale ale Chinei, să nu mai intervină în afacerile interne ale Beijingului şi să nu mai „uneltească” cu forţele separatiste în favoarea independenţei Taiwanului.

„În ultimii ani, SUA au întrerupt practic dialogul bilateral la toate nivelurile”, a spus Wang.

China este pregătită să reia relațiile cu SUA

„Suntem pregătiţi să avem o comunicare sinceră cu partea americană şi să purtăm dialoguri menite să rezolve problemele”. Wang s-a referit la recenta discuţie telefonică dintre preşedinţii Xi Jinping şi Joe Biden ca la un pas pozitiv.

Aceste declaraţii survin într-un moment în care relaţia bilaterală se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

SUA şi China s-au confruntat pe mai multe fronturi, inclusiv cel comercial, dar şi al acuzaţiilor de încălcare a drepturilor omului în cazul minorităţii musulmane uigure din regiunea Xinjiang, precum şi al revendicărilor teritoriale ale Beijingului în Marea Chinei de Sud, bogată în resurse.

Cu toate acestea, administraţia Biden a semnalat că va menţine presiunea asupra Beijingului.

Preşedintele Joe Biden şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la practicile comerciale „coercitive şi neloiale” ale Chinei şi şi-a exprimat susţinerea faţă de poziţia administraţiei Trump care a acuzat regimul de la Beijing că a comis un genocid împotriva minorităţilor musulmane din Xinjiang.