Cu ocazia primului mare discurs de politică externă susţinut de Joe Biden, s-a putut observa cum noul preşedinte american nu are de gând să cedeze niciun pas în faţa celorlalte mari puteri mondial, China şi Rusia.

Biden: Abuzurile şi presiunea Chinei subminează fundaţiile sistemului economic internaţional

Vineri, în discursul susţinut la Conferinţa de Securitate de la Munchen, desfăşurată în format online, Joe Biden a făcut apel la combaterea “abuzurilor economice” ale Chinei. La acest capitol, noul lider de la Casa Albă continuă practic linia predecesorului său, Donald Trump, transmite AFP.

Subliniind că “toată lumea trebuie să joace după aceleaşi reguli”, Biden a atras atenţia asupra “abuzurilor economice” şi “presiunii” guvernului chinez, care “subminează fundaţiile sistemului economic internaţional”.

Preşedintele american le-a mai transmis liderilor participanţi la Conferinţa de Securitate de la Munchen că “suntem în mijlocul unei dezbateri fundamentale despre viitorul şi direcţia lumii noastre”, potrivit agenţiei DPA.

“Trebuie să ne pregătim împreună pentru o competiţie strategică pe termen lung cu China. Felul în care SUA, Europa şi Asia vor lucra împreună pentru a garanta pacea, pentru a ne apăra valorile comune şi pentru dezvoltarea prosperităţii în Pacific va fi unul dintre cele mai importante eforturi ale noastre”, a spus, vineri, Joe Biden.

“Kremlinul atacă democraţiile noastre. Putin caută să slăbească proiectul european”

Nici Rusia nu a fost uitată de preşedintele american. El a acuzat Kremlinul că “atacă democraţiile noastre” şi s-a declarat hotărât să “recâştige” încrederea Europei, avertizând totodată împotriva revenirii la “blocurile îngheţate din perioada Războiului Rece”, şi a promis un angajament clar al SUA faţă de apărarea comună în cadrul NATO, respectiv articolul 5 din tratatul Alianţei.

“Kremlinul atacă democraţiile noastre. Putin caută să slăbească proiectul european şi alianţa noastră NATO. El vrea să saboteze unitatea transatlantică şi determinarea noastră, pentru că este mult mai uşor pentru Kremlin să intimideze şi să ameninţe state luate separat decât să negocieze cu o comunitate transatlantică puternică şi unită”, a declarat Joe Biden.

Liderul de la Casa Albă a mai spus că este hotărât să “recâştige” încrederea Europei.

Dar “nu este vorba de a monta Estul împoriva Vestului. Noi nu putem şi nu trebuie să revenim la blocurile îngheţate în Războiul Rece”, a adăugat el.

Preşedintele SUA confirmă angajamentul fermn faţă de NATO

Totodată, Joe Biden a dat asigurări că angajamentul SUA faţă de NATO este “de nezdruncinat” şi a promis că Washingtonul va respecta principiul acestei Alianţe conform căruia un atac împotriva unui singur membru este un atac împotriva tuturor, conform articolului 5 din tratatul NATO.

“Statele Unite sunt deplin angajate faţă de Alianţa noastră NATO şi salut investiţiile dumneavoastră în creştere în capabilităţi militare care permit apărarea noastră comună”, a completat noul preşedinte american.

Sursa foto: Dreamstime