Rusia a transformat Crimeea în cea mai puternică bază militară. Comandantul marinei militare ucrainene, Oleksi Neijpapa, a declarat că, de când a ocupat Crimeea, în 2014, Rusia și-a sporit semnificativ prezența militară în regiune, transformând peninsula ucraineană anexată în cea mai puternică bază militară rusă.

Potrivit acestuia, Ucraina a pierdut 11 nave și bărci, 10 nave de susţinere și toate șantierele navale din Crimeea.

„Pe parcursul a șapte ani, capacitatea de luptă a navelor de suprafață și a submarinelor Flotei Ruse de la Marea Neagră a crescut cu 45%, ajungând la 58 de unități, inclusiv 13 nave echipate cu rachete de croazieră Kalibr” – a explicat Neijpapa.

Rusia a transformat Crimeea în cea mai puternică bază militară. Numărul elicopterelor a crescut de nouă ori

Comandantul marinei militare ucrainene a mai menţionat că numărul de avioane de luptă ruseşti a crescut de 3,5 ori, iar cel al elicopterelor – de 9 ori.

„Numărul tancurilor a ajuns la aproximativ 40 de unități. În plus, Rusia a desfășurat un sistem de apărare antiaeriană, antirachetă și antinavă, iar numărul personalului militar s-a triplat, ajungând la 40.000” – a adăugat comandantul.

Astfel, subliniază Neijpapa, Rusia a transformat Republica Autonomă Crimeea în cea mai puternică bază militară, arată publicația ucraineană rbc.ua.