Ministrul de externe german lansează un atac virulent. Heiko Maas (SPD) i-a numit pe cei din AfD „piromani intelectuali”, notând că acest partid a intrat de mult în atenţia serviciilor de informaţii interne, conform dpa-international.com

„Să nu lăsăm agitaţia rasistă fără răspuns, în public şi în parlamente”, a declarat Heiko Maas.

Ministrul de externe german lansează un atac virulent

Șeful diplomației germane a susținut în remarcile difuzate vineri că nimeni nu poate spune că atacul de la Hanau nu era previzibil. Datele colectate ani la rând de serviciul de informaţii interne vorbesc de la sine.

În Germania trăiesc peste 33.000 de extremişti de dreapta, dintre care 13.000 sunt dispuşi să recurgă la violenţe, iar aceste cifre sunt pe un trend crescător, a menţionat acesta.

„Cum de nu auzim cu toţii clopotele de alarmă? Şi cum se poate ca familiile îndoliate să continue să se plângă de lipsa de respect şi de nepăsarea birocratică de care se lovesc din partea autorităţilor?”, a declarat ministrul de externe german.

Ministrul de externe german a vorbit de asemenea despre „rasismul cotidian din instituţii guvernamentale şi municipale, din magazine, şcoli, autobuze şi trenuri”, conform sursei menționate.

Germania se află în criză

Pandemia de coronavirus a afectat grav economia din Germania. Astfel, pentru prima dată după 2007, salariile au scăzut drastic, arată datele oficiale publicate miercuri, informează AFP.

În termeni nominali, câştigul salarial mediu lunar a scăzut cu 0,6% în 2020 comparativ cu 2019, arată datele publicate miercuri de Oficiul federal de statistică (Destatis). Ţinând cont de evoluţia inflaţiei, care a fost de 0,5% în 2020, scăderea salariilor este şi mai brutală, fiind în medie de 1%.

Acest recul „a fost influenţat în principal de criza coronavirusului”, a precizat Destatis.

Economia germană a înregistrat în 2020 un recul istoric de 5% al Produsului Intern Brut, ca urmare a efectelor pandemiei şi a restricţiilor introduse în contextul pandemiei. „Este pentru prima dată de la debutul publicării datelor statistice în 2007” când veniturile din salarii au scăzut în Germania, subliniază Destatis.

Cu toate acestea, Oficiul federal de statistică a precizat că nu a luat în calcul alocaţiile pentru şomajul parţial, de care au beneficiat milioane de salariaţi pe parcusul anului trecut. Această schemă „a permis amortizarea pierderilor de venituri pentru numeroşi salariaţi”, estimează Destatis.

Scăderea din 2020 pune capăt unui deceniu de creştere continuă a salariilor în prima economiei a zonei euro, de aproape 2,5% pe an. În această perioadă, salariile au beneficiat de introducerea unui salariu minim pe economie în 2015 şi de o rată scăzută a şomajului care a crescut puterea de negociere a sindicatelor.

Sursă foto: Dreamstime