Pandemia de coronavirus a afectat grav economia din Germania. Astfel, pentru prima dată după 2007, salariile au scăzut drastic, arată datele oficiale publicate miercuri, informează AFP.

În termeni nominali, câştigul salarial mediu lunar a scăzut cu 0,6% în 2020 comparativ cu 2019, arată datele publicate miercuri de Oficiul federal de statistică (Destatis). Ţinând cont de evoluţia inflaţiei, care a fost de 0,5% în 2020, scăderea salariilor este şi mai brutală, fiind în medie de 1%.

Acest recul „a fost influenţat în principal de criza coronavirusului”, a precizat Destatis.

Economia germană a înregistrat în 2020 un recul istoric de 5% al Produsului Intern Brut, ca urmare a efectelor pandemiei şi a restricţiilor introduse în contextul pandemiei. „Este pentru prima dată de la debutul publicării datelor statistice în 2007” când veniturile din salarii au scăzut în Germania, subliniază Destatis.

Cu toate acestea, Oficiul federal de statistică a precizat că nu a luat în calcul alocaţiile pentru şomajul parţial, de care au beneficiat milioane de salariaţi pe parcusul anului trecut. Această schemă „a permis amortizarea pierderilor de venituri pentru numeroşi salariaţi”, estimează Destatis.

Scăderea din 2020 pune capăt unui deceniu de creştere continuă a salariilor în prima economiei a zonei euro, de aproape 2,5% pe an. În această perioadă, salariile au beneficiat de introducerea unui salariu minim pe economie în 2015 şi de o rată scăzută a şomajului care a crescut puterea de negociere a sindicatelor.

În 2020 scăderea salariilor a fost însoţită de o creştere a şomajului, care în prezent este de aproape 6% în Germania, faţă de 5% înaintea crizei sanitare.

Noi restricții în Germania

Germania a anunțat că au fost adoptate noi măsuri în ceea ce privește intrarea în țară, având în vedere contextul pandemic actual.

Așadar, pe baza informațiilor oferite de către autoritățile germane, Ministerul Afacerilor Externe a trimis un comunicat de presă privind modificarea condiţiilor de călătorie în Republica Federală Germania şi Republica Cehă.

Este interzisă intrarea pe teritoriul acestui stat a persoanelor care s-au aflat anterior în aşa-numitele “zone speciale de risc” – categoria 1 (state în care au fost depistate noi tulpini ale virusului SARS-CoV-2) şi în “zone speciale de risc” – categoria 2 (statele cu incidenţă ridicată).

MAE aminteşte că România este inclusă în lista cu “zone de risc” (categoria 3). Întreaga clasificare realizată de autorităţile germane poate fi consultată la pagina de internet: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Risikogebiete_neu.html.