În ultimele 12 luni, situaţia i-a surprins pe mulţi in­ves­titori. Acţiunile listate la Hong-Kong s-au apreciat cu circa 150%.

Deşi în SUA, UE şi Japonia economia este în scădere, în China se înregistrează o tendinţă de apreciere. În ciuda unei reduceri pronunţate a exporturilor, China pare să atingă ţinta de creştere de 8% în acest an şi, foarte probabil, va cunoaşte şi în 2010 aceeaşi majorare. Aprecierea a fost posibilă în contextul programului de stimulare economică şi impulsionare rapidă a creditării impus de guvern. Până în prezent, măsurile au stimulat consumul intern, umbrind oarecum diminuarea puternică a exporturilor. O parte a lichidităţilor disponibile s-a îndreptat către sectorul imobiliar şi pieţele de acţiuni. Recent însă, bursa a scăzut semnificativ comparativ cu alte pieţe emergente majore (Rusia, India). Unii observatori văd acest lucru ca un efect al măsurilor guvernului de a reduce creditarea, în timp ce alţii consideră că este vorba de o capitalizare a acţiunilor. Totuşi, potrivit estimării noastre, acest fenomen ar fi legat de noile emisiuni din vară, care au absorbit multă lichiditate.

Ne putem astfel imagina o nouă apreciere de curs după ce piaţa va fi trecut peste greutăţi. Fără îndoială, evaluările nu sunt scăzute, iar economia pare să avanseze. Există însă o doză mare de scepticism, deoarece mulţi investitori subestimează soliditatea redresării economice a Asiei. Pentru o vreme, exporturile vor rămâne la un nivel scăzut, însă guvernul, prin investiţiile în infrastructură şi programe sociale, va întări cererea internă.

Concluzionând, acţiunile chineze se pot aprecia în următoarele luni cu încă 15%-20%, la aproape 15.000 de puncte în indexul HSCE. Începând cu trimestrul doi din 2010, este mai dificil de anticipat o perspectivă clară. Rămâne de văzut cât de durabilă va fi redresarea economiei reale în SUA şi Europa, care în mod evident afectează semnificativ economia Chinei.

În plus, o creştere a inflaţiei poate determina banca centrală să adopte o politică monetară restrictivă mai repede decât se estimează. Astfel, Raiffeisen Capital Management anticipează că, pentru următoarele şase luni, Bursa Chineză va înregistra un curs pozitiv, dar pentru perioada imediat următoare adoptă o poziţie prudentă.

Acţiunile chineze se pot aprecia în câ-teva luni cu încă 15%-20%, până la circa 15.000 de puncte în indicele HSCE.
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management Viena