Grecia a luat decizia! Certificatul verde sanitar va expira după şapte luni. Acest lucru se va întâmpla dacă nu se include şi o doză booster. Măsura este inclusă într-un decret ministerial adoptat luni. Ea se va intra în vigoare la 1 februarie, relatează EFE.

Această măsură se aplica până acum doar persoanelor de peste 60 de ani. Prin schimbarea regulilor, se dorește să se întărească imunizarea populaţiei, într-un moment în care contagierile cu varianta Omicron au atins cifre maxime.Potrivit Ministerului Sănătăţii, măsura va fi aplicată tuturor persoanelor de peste 18 ani începând cu 1 februarie.

Ministrul grec al Sănătăţii, Thanos Plevris, a asigurat că în prezent există suficiente vaccinuri şi că toţi cei care nu au făcut doza de supra-rapel, la cel puţin trei luni după efectuarea celei de-a doua doze, pot opta pentru booster înainte de data indicată.

Toate persoanele al căror certificat verde a expirat nu vor putea intra în restaurante sau în magazine (cu excepţia supermarketurilor sau farmaciilor) deoarece nu vor fi considerate vaccinate, a declarat ministrul postului de televiziune ANT1.

Măsura se aplică şi în cazul certificatului digital verde european?

Potrivit lui Plevris, aproximativ 500.000 dintr-un total de 10,7 milioane de cetăţeni sunt chemaţi să facă doza booster, adică a treia doză de vaccin.

El a precizat că măsura nu se aplică şi în cazul certificatului digital verde european, a cărei valabilitate se menţine timp de 9 luni.

Noua restricţie vine în contextul în care premierului grec, Kyriakos Mitsotakis,  a anunţat că din 16 ianuarie vaccinul anti-COVID-19 devine obligatoriu pentru persoanele cu vârsta peste 60 de ani. Cei care refuză să se vaccineze vor fi amendaţi lunar cu câte 100 de euro până când vor decide să se vaccineze.

Care sunt regulile de intrare în Grecia

În prezent, doar personalul sanitar şi cei din reşedinţele pentru vârstnici erau obligaţi să se vaccineze, cu avertismentul că îşi vor pierde locul de muncă şi salariul până la momentul vaccinării.

Trebuie amintit că recent s-au schimbat și regulile de intrare în Grecia. Ultima decizie a autoritătilor este de a cere orcărei persoane care vrea să intre pe teritoriul elen un test PCR negativ sau un test COVID-19 rapid negativ. Această măsură va intra în vigoare din data de 10 ianuarie 2022. Cerinţa se aplică tuturor călătorilor cu vârsta de 5 ani şi peste care sosesc în Grecia începând de luni de la ora 06:00 (04:00 GMT), indiferent dacă sunt sau nu vaccinaţi, relatează DPA, citată de Agerpres.

Testul PCR negativ nu trebuie să fie mai vechi de 72 de ore, iar testul rapid nu trebuie să fie mai vechi de 24 de ore în momentul sosirii.