De mâine, 10 ianurie, în Italia intră în vigoare un Super Green Pass, necesar pentru accesul în hoteluri, restaurante, săli de spectacol ori de sport, în avion, tren, vapor sau chiar în autobuz ori metrou. Astfel, nevaccinaţii vor avea restricţii aproape totale.

Noile măsuri de combatere a răspândirii variantei Omicron schimbă obiceiurile italienilor, care sunt obligați de mâine, pentru majoritatea activităților, să dețină așa numitul Super Green Pass, supracertificat care se obține doar cu vaccinarea completă sau trecerea prin boală.

Măsurile sunt în vigoare cel puțin până la 31 martie, când expiră starea de urgență, transmite Rador.

Românii din Italia vor fi afectați

Deja indispensabil pentru călătoriile cu trenul, nava sau avionul la nivel național, împreună cu masca semiprofesională, acest Super Green Pass este de mâine necesar în Italia și pentru autobuze, metrou și toate celelalte mijloace de transport, pentru a mânca în aer liber, precum și în interior în restaurante, așa cum era deja prevăzut, pentru a dormi în hoteluri, pentru a merge la festivaluri, pentru a schia și pentru a participa la ceremonii de căsătorie.

Începând cu 20 ianuarie, acest permis va fi necesar și pentru a avea acces la servicii personale, cum ar fi saloanele de coafură și cele de înfrumusețare, iar de la 1 februarie, chiar pentru a efectua operațiuni în bănci, la poștă și în alte instituții publice.

Practic, de la începutul lunii viitoare, cetățenii fără vaccin vor avea acces doar în magazinele alimentare și în farmacii, iar pentru a se deplasa sunt nevoiți să folosească mașina personală sau taxi.

Aceste restricții trebuie să fie respectate și de cetățenii români cu rezidență, precum și de turiști străini care se află în vacanță în peninsulă.

În Italia, din 60 de milioane de locuitori cu vârsta peste 12 ani, doar 5 milioane au rămas nevaccinaţi. Numărul de administrări cu prima doza de vaccin a crescut cu 60% faţă de săptămâna trecută.

Vaccinare obligatorie pentru mii de români! Toți cei care au peste o anumită vârstă vor fi forțați

Confruntat cu o creştere bruscă a contaminărilor, autoritățile din Italia au decis, în 5 ianuarie, să introducă vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele de peste 50 de ani, conform informațiilor transmise de AFP.

„Dorim să încetinim curba contaminărilor şi să îi detreminăm pe italienii care nu au fost încă vaccinaţi să facă acest lucru. Intervenim în special la grupele de vârstă care au cel mai mare risc de a fi internate pentru a reduce presiunea asupra spitalelor şi pentru a salva vieţi”, a transmis premierul Mario Draghi în cadrul şedinţei de guvern în care a fost adoptată această măsură.

Așadar, decretul impune obligaţia de vaccinare pentru persoanele peste 50 de ani care nu lucrează şi deţinerea unui certificat de vaccinare pentru toţi cei peste 50 de ani care lucrează, atât în sectorul public, cât şi în cel privat. Amintim că certificatul de vaccinare se obţine în Italia numai după o schemă completă de vaccinare sau după vindecarea de COVID-19.