Vaccinare obligatorie pentru mii de români! Toți cei care au peste o anumită vârstă vor fi forțați

Confruntat cu o creştere bruscă a contaminărilor, autoritățile din Italia au decis să introducă vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele de peste 50 de ani, conform informațiilor transmise de afp.com

„Dorim să încetinim curba contaminărilor şi să îi detreminăm pe italienii care nu au fost încă vaccinaţi să facă acest lucru. Intervenim în special la grupele de vârstă care au cel mai mare risc de a fi internate pentru a reduce presiunea asupra spitalelor şi pentru a salva vieţi”, a transmis premierul Mario Draghi în cadrul şedinţei de guvern în care a fost adoptată această măsură.

Ce vizează decretul?

Așadar, decretul impune obligaţia de vaccinare pentru persoanele peste 50 de ani care nu lucrează şi deţinerea unui certificat de vaccinare pentru toţi cei peste 50 de ani care lucrează, atât în sectorul public, cât şi în cel privat. Amintim că certificatul de vaccinare se obţine în Italia numai după o schemă completă de vaccinare sau după vindecarea de COVID-19.

Italia are 59 de milioane de locuitori, dintre care 28 de milioane de peste 50 de ani, potrivit Institutului naţional de statistică, Istat. La 29 decembrie, guvernul decisese deja să solicite de la 10 ianuarie certificatul de vaccinare în transporturi, hoteluri, terase de restaurante, târguri şi congrese, precum şi la piscine şi săli de sport.

Până în momentul de față, pentru a călători cu trenul sau avionul, era suficient să fii în posesia unui permis sanitar „de bază”, care se putea obţine datorită vaccinării, dar şi cu un test negativ.

Certificatul de vaccinare este deja necesar pentru anumite categorii profesionale

Certificatul de vaccinare este deja necesar pentru anumite categorii profesionale, precum personalul sanitar, din învăţământ şi pentru forţele de ordine. Confruntată ca şi vecinii săi cu o recrudescenţă foarte puternică a contaminărilor cauzate de varianta Omicron, peninsula a înregistrat în ultimele zile un număr mare de noi cazuri pozitive: peste 189.000 miercuri şi peste 170.000 marţi.

În total, peste 1,4 milioane de persoane sunt în prezent pozitive în Italia. Prima ţară europeană puternic afectată de pandemie, Italia a înregistrat peste 138.000 de decese de la începutul anului 2020, scrie sursa menționată.