Noi centre de evaluare pentru pacienții COVID-19. Unde vor fi amplasate?

Oana Nicolescu, șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) din București, a precizat că cele 14 centre de evaluare destinate pacienților cu forme medii și ușoare se află la:

  • Spitalul de Boli Infecţioase Matei Balş,
  • Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta,
  • Spitalul Sfântul Ioan,
  • Spitalul Universitar,
  • Spitalul Colţea,
  • Spitalul Cantacuzino,
  • Spitalul Colentina,
  • Spitalul Nicolae Malaxa,
  • Spitalul Carol Davila,
  • Spitalul Sfântul Ştefan,
  • Spitalul Sfânta Maria,
  • Spitalul Victor Babeş, locaţia din Pipera,
  • Spitalul Th. Burghele,
  • Spitalul Dimitrie Gerota.

„Acoperă absolut toate sectoarele din Bucureşti, ne dorim în timpul cel mai scurt să le avizăm, bineînţeles trebuie să depună o documentaţie minimă pentru această avizare, o aşteptăm în cursul acestei zile, deja aşteptăm Balşul, vor face acest lucru în cursul zilei de astăzi, noi le-am trimis inclusiv informaţii referitoare la ce ar trebui să cuprindă acest dosar, dar nu sunt documente foarte sofisticate, sunt cele pe care le folosim în mod uzual pentru autorizare temporară”, relatează şefa DSP Bucureşti, pentru news.ro.

Aceasta a mai spus că se dorește ca aceste centre să vină în ajutorul celor care sunt testați pozitiv pentru coronavirus și care au o formă medie a bolii, dar care au, de asemenea, și factori de risc.

”Până în acest moment la nivel de Bucureşti avem un număr de 14 centre de evaluare, ce ne dorim cu aceste centre este ca ele să fie cu predilecţie pentru pacienţii pozitivi cu forme medii boală, şi care au factori de risc. De ce ne dorim acest lucru, pentru ca aceştia ar trebui de urgenţă evaluaţi astfel încât să vedem dacă sunt eligibili pentru tratamentul antiviral sau cu anticorpi monoclonali.

Am văzut din valurile anterioare că aceşti pacienţi stau destul de mult timp acasă sau faptul că la urgenţe primiri era un număr substanţial de mare de persoane, ei au avut destul de mult de suferit motiv pentru care prin aceste centre dorim să le facem mult mai util acest tratament”, a mai declarat șefa DSP București.

Scopul noilor centre este de a ajuta pacienții non-COVID să primească îngrijire medicală la timp

Oana Nicolescu a mai spus că se dorește ca pacienții care nu sunt infectați cu coronavirus să poată primi și ei îngrijire medicală, atunci când au nevoie.

”Pe altă parte, ne dorim totodată să degrevăm într-adevăr aceste UPU-ri, astfel încât şi pacienţii care sunt non covid să reuşească atunci când au nevoie să aibă parte de cea mai bună procedură care este necesară la momentul respectiv, de asemenea aceste centre vor funcţiona pe baza unui aviz emis de către noi, un aviz temporar de funcţionare, decontarea se face prin Casa de Asigurări care a dat toate precizările necesare pe acest subiect.

Este important, ca noutate în momentul de faţă că de această dată pacientul pozitiv are posibilitatea fie de a merge la medicul de familie, pentru testare, evaluare, dacă vorbim de forme uşoare şi asimptomatice, în a doua etapă poate să meargă la acest centru de evaluare, iar în a treia etapă poate să meargă la spital dacă a fost evaluat şi starea lui de sănătate este pusă în pericol şi are nevoie de spitalizare într-adevăr”, a mai declarat aceasta.

De asemenea, medicul Oana Nicolescu a mai spus că centrele vor fi asimilate centrelor de spitalizare de zi, subliniind că personalul medical va fi format din medici specialiști.

„Aceste centre vor fi asimilate centrelor de spitalizare de zi, de ce punem un accent deosebit, adică să aibă şi paturi pentru că ne dorim ca tratamentul cu anticorpi monoclonali să se relizeze în aceste centre de evaluare.

Ca personal, dacă vorbim de o evaluare, o evaluare minimă, o biochimie, o radiografie pulmonară, aceasta poate fi realizată de orice medic specialist. Sunt medici care sunt în acele spitale menţionate mai sus. Bineînţeles că medicii din centrele respective, fie că vorbim despre un medic de familie care a făcut o evaluare şi consideră că este necesar să facă şi suplimentar un alt control, o altă evaluare pe partea de cardiologie, automat cu siguranţă în spitalul respectiv va exista şi această posibilitate de a face suplimentar această evaluare, pentru că vor exista pacienţi cu factor de risc.

Nu este nevoie de bilet de trimitere pentru cei care vin la aceste centre”, a explicat Dr. Oana Nicolescu.