Marcel Ciolacu este încrezător în înțelegerile din coaliție. Tocmai din acest motiv, el a declarat că liderii coaliției de guvernare au discutat și s-au înțeles ca la finalul săptămânii să mai existe câteva discuții pe tema bugetului pentru anul 2022.

Rezolvarea situaţiei privind certificatul verde reprezintă o urgenţă

Totodată, Ciolacu subliniază faptul că în opinia sa, până la finalul anului, trebuie finalizat bugetul și de asemenea trecut și prin Parlament. 

„Din punctul meu de vedere ar trebui să finalizăm anul și cu un buget trecut prin Parlament”, a declarat Marcel Ciolacu. În ceea ce privește situația certificatului verde, Marcel Ciolacu a afirmat că documentul reprezintă „o urgență”.

În acest context, el îl așteaptă pe ministrul Sănătății cu propunerea legislativă pentru a fi discutată în cadrul coaliției. Ciolacu a subliniat faptul că Rafila este cel care va transmite propunerea legislativă.

„Alexandru Rafila a zis că va transmite la fiecare președinte al coaliției această propunere legislativă. Mai mult ca sigur este o urgență și va fi vorbit acest proiect legislativ”, a afirmat liderul PSD.

Întrebat dacă vor fi prefecți care nu vor fi de aceeași culoare politică cu șeful CJ, Ciolacu a precizat că astfel de chestiuni nu au fost încă discutate.

„Nu s-a discutat acest lucru. S-a lăsat totuși o portiță că dacă există astfel de discuții – să fie între cei trei lideri ai coaliții”, a adăugat el.

Marcel Ciolacu, despre taxa de solidaritate

Întrebat despre taxa de solidaritate, cea care a fost propusă de UDMR, dar care s-a lovit de opoziția PNL, Ciolacu a declarat că există discuții, însă de abia de anul viitor se va decide dacă se vor impune sau nu taxe noi. El a adăugat că este posibil ca nici măcar să nu fie nevoie de o astfel de taxă.

„Există această discuție, dar noi am prins în programul de guvernare foarte clar că vom vorbi anul viitor dacă se impun noi taxe sau nu. Oricum, orice taxă pe care o hotărăște coaliția să fie prinsă – și modificat Codul fiscal – are un termen de șase luni până intră în vigoare, conform legii. (…) Este posibil să nu fie nevoie de o astfel de taxă”, a spus președintele social-democraților.

Amintim faptul că în urmă cu doar o zi, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu au existat certuri în cadrul întâlnirilor, dar e nevoie ca cele trei partide din coaliția de guvernare să discute mai aplicat pe anumite subiecte.

„Nu ne-am certat. Adevărul este că nu ne-am certat. Lucrul cel mai important că în această perioadă vom avea foarte multe întâlniri în coaliţie. Vrem să avem buget până la sfârşitul anului şi vrem să avem discuţii, asta e normal, e firesc”, a afirmat Kelemen Hunor.