Începând cu ziua de miercuri, în Germania intră în vigoare noi restricții, care au fost adoptate încă de săptămâna trecută de parlamentul federal (Bundestag) într-o încercare de a stopa numărul alarmant al cazurilor de COVID-19.

Astfel, de mâine, certificatul verde va deveni obligatoriu la locul de muncă şi pentru folosirea mijloacelor de transport, relatează agenţia EFE.

Mai exact, persoanele care nu sunt vaccinate sau care nu au trecut prin boală vor trebui să prezinte un test de COVID-19 negativ efectuat cu cel mult 24 de ore înainte pentru a avea acces la locul de muncă, pentru a călători cu trenul şi avionul, dar şi pentru accesul în metrou şi în autobuzele urbane.

Deși autoritățile locale au luat deja măsuri pentru a implementa deciziile, acestea susțin că verificarea extinsă a certificatelor în transportul public va fi dificilă.

Pe lângă obligativitatea prezentării certificatului verde în locurile menționate anterior, Germania a mai adoptat și alte măsuri. Mai exact, guvernul regional al oraşului-stat Berlin, capitală a Germaniei, a înăsprit restricţiile aplicate nevaccinaţilor pentru accesul în spaţiile publice. La rândul lor, alte regiuni germane au luat măsuri de limitare a contactelor persoanelor care nu sunt imunizate.

Astfel, Senatul din Berlin a decis ca accesul persoanelor nevaccinate să fie interzis în centrele comerciale, cu excepţia celor cu produse de primă necesitate. Totodată, persoanele vaccinate vor fi nevoite și ele să prezinte un test negativ pentru a intra în spaţiile recreative sau de divertisment unde nu se poate purta mască, cum sunt de exemplu restaurantele.

Noi restricții drastice în Germania

În ceea ce privește modul de implementare al măsurilor, compania de transport public din Berlin a anunţat că vor fi efectuate de către controlori, cu sprijinul poliţiei, verificări aleatorii ale certificatelor verzi. Călătorii care nu le deţin vor fi daţi jos din mijloacele de transport şi amendaţi.

Deși alte landuri germane au renunțat la tradiţionalele târguri de Crăciun, Berlinul le va ține deschise, dar vor avea acces acolo doar persoanele vaccinate anti-COVID-19 sau cele trecute prin boală.

Totodată, autorităție din Germania anunță că nu vor fi interzise nici evenimentele ce adună multă lume, precum concertele sau partidele de fotbal, dar acestea se vor desfăşura cu limitarea participării.

De menționat este faptul că noile restricţii au fost decise după ce multe spitale din Berlin, unde în ultimele 24 de ore au fost confirmate 3.262 de noi cazuri de COVID-19, sunt copleşite de internări şi au fost nevoite să anuleze intervenţiile chirurgicale care nu sunt urgente.

În cursul zilei de marți, directorul spitalului berlinez St. Gertraudekrankenhaus a declarat că în unităţile sanitare din capitala germană mai sunt libere la ATI doar 85 de paturi, şi nu exclude ca în curând să se recurgă la trierea pacienţilor.

Aceeași situația este prezentă și în alte landuri germane, care au impus de asemenea măsuri drastice. În Bavaria, spre exemplu, sunt închise barurile şi cluburile, iar pentru accesul la celelalte activităţi recreative este cerut un test de COVID-19 negativ chiar şi pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală. De asemenea, este limitat numărul persoanelor în centrele comerciale, iar faimoasele târguri de Crăciun bavareze nu vor mai avea loc anul acesta.