Certificatele digitale de vaccinare, emise înainte de 1 iulie?

Comisia Europeană a transmis recent că va sprijini acest proces prin lansarea părții centrale a certificatului digital UE COVID-19 în data de 1 iunie.

Este vorba despre gateway-ul UE care stochează cheile publice necesare verificării unui certificat digital COVID al UE. Trebuie menționat că statele membre ar putea utiliza deja funcționalitatea acestuia, deoarece nu se face schimb de date cu caracter personal prin intermediul portalului european.

„În acest scop, statele membre ar trebui să utilizeze, în cea mai mare măsură posibilă, instrumentele existente în temeiul legislației naționale pentru a începe să emită certificatele digitale COVID ale UE încă înainte de intrarea în vigoare a regulamentului de bază la 1 iulie. În cazul în care legislația națională prevede verificarea certificatelor COVID-19, titularii unui certificat digital UE COVID-19 ar putea deja să îl folosească atunci când călătoresc”, transmite Comisia Europeană, într-un comunicat.

Problema certificatelor false de vaccinare

În Germania au apărut primele certificate de vaccinare anti-COVID-19 falsificate şi se estimează că numărul lor va creşte, relatează sâmbătă DPA. Potrivit autorităţilor poliţiei locale, numai în Bavaria s-au înregistrat “cazuri cu două cifre”.

„În comparaţie cu alte oferte legate de infracţiuni precum falsul privind datele personale şi documentele de identitate, falsificarea certificatelor de vaccinare este încă un fenomen minor în termeni numerici”, a declarat un purtător de cuvânt al Biroului Federal de Investigaţii Criminale (BKA).

„Cu toate acestea, o creştere a cererii şi, prin urmare, a ofertei de falsificare a certificatelor de vaccinare este aşteptată după relaxările legale pentru persoanele vaccinate”, a notat el. Persoanele vaccinate în Germania se bucură de aceleaşi libertăţi ca şi cele care s-au recuperat după COVID-19.

Sursă foto: Dreamstime