În Germania au apărut primele certificate de vaccinare anti-COVID-19 falsificate şi se estimează că numărul lor va creşte, relatează sâmbătă DPA.

Potrivit autorităţilor poliţiei locale, numai în Bavaria s-au înregistrat „cazuri cu două cifre”.

„În comparaţie cu alte oferte legate de infracţiuni precum falsul privind datele personale şi documentele de identitate, falsificarea certificatelor de vaccinare este încă un fenomen minor în termeni numerici”, a declarat un purtător de cuvânt al Biroului Federal de Investigaţii Criminale (BKA).

„Cu toate acestea, o creştere a cererii şi, prin urmare, a ofertei de falsificare a certificatelor de vaccinare este aşteptată după relaxările legale pentru persoanele vaccinate”, a notat el. Persoanele vaccinate în Germania se bucură de aceleaşi libertăţi ca şi cele care s-au recuperat după COVID-19.

Fraude la centrele de testare COVID din Germania

Procurori germani au confirmat sâmbătă că anchetează suspiciuni de fraude la facturile trimise spre decontare guvernului de centre de testare gratuită împotriva COVID-19.  Astfel de centre finanţate de guvern s-au înmulţit pe teritoriul Germaniei şi sunt folosite de locuitori, care nu suportă niciun fel de costuri, pentru a dovedi că nu sunt infectaţi cu coronavirus şi a putea, spre exemplu, să ia masa la restaurant sau să viziteze muzee.

Însă o investigaţie recentă a posturile de televiziune NDR şi WDR, împreună cu Sueddeutsche Zeitung, a descoperit că sistemul ar putea fi plin de abuzuri, ceea ce a declanşat o anchetă a procurorilor.

Spre exemplu, au descoperit jurnaliştii, un centru de testare din Koln recoltase 70 de probe, dar declarase guvernului în cererea de decontare că testase aproape 1.000 de persoane. Discrepanţe similare au fost constate şi la centre de testare din Essen şi Muenster, printre altele.

Ancheta jurnalistică dă vina pe deficienţele de monitorizare din partea guvernului pentru aceste presupuse fraude. Centrele de testare primesc în prezent 18 euro per test. În lunile aprilie şi mai, guvernul a plătit în total 660 milioane de euro pentru acest program de testare.

Procurorii germani specializaţi în infracţiuni economice au confirmat că sunt în curs investigaţii ce vizează două persoane de la o companie cu sediul în Bochum, ce operează mai multe centre de testare. Parchetul din Bochum a confirmat că sedii de afaceri şi reşedinţe private din regiunea Ruhr au fost deja percheziţionate şi că au fost confiscate documente.

Autorităţile nu au precizat numele companiei aflate sub anchetă.

Sursă foto: Dreamstime