Cele o mie și una de fațete ale adversarului Navalnîi. Imaginile au făcut înconjurul lumii. La începutul lunii februarie, când justiția rusă l-a trimis la închisoare, Navalnîi ridică din umeri în cușca sa de sticlă, zâmbește și desenează o inimă cu mâinile pentru soţia sa Iulia, prezentă în public.

Gestul face senzaţie: în mass-media independente sau străine, pe rețelele de socializare, se înmulţesc comentariile despre “vitejia” adversarului și romantismul său.

Aleksei Navalnîi, care de ani de zile deranjează autoritățile cu investigațiile sale anticorupție care îl vizează pe Vladimir Putin și anturajul său, devine în ochii lumii soțul model, victima curajoasă a implacabilului aparat judiciar rus, la doar câteva luni după o otrăvire care nu a reușit să-l omoare.

Aceasta este una dintre fațetele afișate de adversar. În timpul acestui proces, la sfârșitul căruia a fost condamnat la aproape trei ani de închisoare, a continuat să sfideze instanța.

Cele o mie și una de fațete ale adversarului Navalnîi. Veritabil rechizitoriu

El face un veritabil rechizitoriu sistemului politic și judiciar rus care încearcă să-l zdrobească pe el, pe susținătorii săi și pe ruși în general. În zilele anterioare, mii de oameni care manifestau pentru eliberarea sa fuseseră arestați.

“Nu veți putea închide întreaga țară!”, lansează el, ignorând judecătorul care îi cere să nu transforme audierea într-un miting politic.

Momente care rămân în memorie, mult mai mult decât cuvintele birocratice ale acuzării.

“Discursul său a fost similar cu cel al unui luptător revoluționar”, rezumă situaţia pentru AFP politologul Konstantin Kalaciov, care subliniază că adversarul “lucrează după imaginea sa”.

“Imaginea și poziționarea sa sunt gândite și calculate în mod deliberat”, continuă el.

Însă Aleksei Navalnîi nu este doar un adversar înflăcărat. Uneori, el fulminează. “Toți suntem umani și uneori emoțiile câștigă”, constată dl Kalaciov.

Ca atunci când îl mustră pe judecătorul care nu și-a spus numele la începutul audierii.

Proces pentru calomnie

Într-un alt proces din 5 februarie, de data aceasta pentru calomnie, el a enervat-o pe judecătoarea Vera Akimova încât aceasta a amenințat că îl exclude. Dar vinerea aceasta, el a atacat-o din nou.

“Acuzaţi-mă, încetaţi să vă faceţi de rușine, mergeţi să luaţi lecții pentru a vă îmbunătăți cunoștințele de drept”, i-a spus Navalnîi.

În timpul aceluiași proces în care este acuzat că a defăimat un veteran de 94 de ani al celui de-al Doilea Război Mondial, Navalnîi îl întrerupe pe procuror, îşi înmulțește cererile, uneori absurde, și interpelează martorii.

El acuză apropiaţii și autoritățile că l-au manipulat pe acuzatorul său Ignat Artiomenko și i-au pus viața în pericol pentru a-i deschide un proces politic.

“Nu va trăi până la sfârșitul procesului! Dacă i se întâmplă ceva, veţi fi vinovaţi!”, spune el. Înainte de a adăuga: “Veți arde în iad pentru că ați organizat această mascaradă!”

Adversarii săi profită de aceste acțiuni pentru a-l califica pe Navalnîi drept instabil. Șeful televiziunii de stat RT, Margarita Simonian, comentează pe Twitter că acest “comportament nu poate fi explicat decât prin oprirea administrării sărurilor de litiu în plină fază maniacală bipolară”.

Pentru domnul Kalaciov, adversarul “s-ar putea să fi mers prea departe cu veteranul”, dar pentru Aleksei Navalnîi esenţial este să câștige tineretul rus, cel care l-a cunoscut doar pe Vladimir Putin, aspiră la schimbare și care se informează de pe internet și nu din mass-media tradițională aflată sub controlul statului, arată publicația belgiană Levif.be.

Adversarul a câștigat deja un public numeros cu videoclipurile sale, postările de pe blog și postările de pe Instagram, pline de umor și ironie.

”Un proces uimitor”

La fel cum a ieșit din comă la Berlin după otrăvirea de care acuză Kremlinul, se amuză să poată respira fără asistență, “un proces uimitor”, spune el, “îl recomand”.

Acest umor scrâşnit contrastează cu glumele obscure sau afirmaţiile disprețuitoare ale oficialităților și ale domnului Putin însuși.

Aleksei Navalny “vorbește aceeași limbă ca tinerii, ei se identifică cu el”, subliniază domnul Kalaciov. “Hainele sale, soția, familia… El reprezintă clasa de mijloc urbană, locuitorii orașului furioși”.

Sursă foto: Dreamstime