Mediile economice globale vorbesc despre riscurile care ar putea pândi în 2022 economia mondială și comerțul global. Aruncând o privire peste articolele din presa internațională și peste rapoartele realizate de instituții financiare importante vedem că ies în evidență cinci riscuri fundamentale.

Omicron și noile decizii de închidere

Primul este varianta Omicron și noile decizii de închidere. Am văzut că în timp ce Marea Britanie anunța primul deces cauzat de varianta Omicron, numeroase țări din Europa repun în discuție restricții severe la intrarea în țară, carantina și alternative de închidere generalizată.

Se vorbește că unele țări discută despre unele măsuri care vor intra în vigoare din perioada 1-3 ianuarie, luând în calcul reacțiile pe care le vor genera restricțiile dure pentru vacanța de Crăciun, scrie Sabah.com.tr.

În plus, numeroase țări europene, în frunte cu Franța, au început să discute despre implementarea cât mai rapidă a unui sistem de telemuncă de 2-3 zile pe săptămână. După cum arată sondajele efectuate în ultimele șase luni, o mare parte a angajaților au afirmat că ar trebui stabilită modalitatea de lucru cu cel puțin două zile de telemuncă săptămânal, chiar dacă trece pandemia de coronavirus.

Dar o măsură de acest fel, dar și închiderea școlilor și carantinarea strictă ar genera pierderi financiare ale sectorului serviciilor în întreaga lume. Astfel, vorbim despre un risc care va afecta puternic în 2022 economiile mondiale, creșterea economică, piața muncii dar și finanțele publice.

Inflația globală

Al doilea risc major este legat de nivelul ridicat al inflației globale, fenomen care va dura până la jumătatea primăverii viitoare. Se prognozează că în SUA, indexul prețurilor de consum va ajunge la sfârșitul acestui an la 7%, nivel la care se va menține până la începutul lunii aprilie.

Chiar dacă se așteaptă ca în mai multe țări G7 inflația indexată anual să înceapă să scadă de la mijlocul verii viitoare, riscul inflației globale legat de agricultură-alimentație, prețul energiei și costuri logistice va constitui o problemă majoră.

Stagflația

Și ajungem la cel de al treilea risc major pentru 2022, stagflația. Fenomenul este caracterizat de o inflație ridicată, stagnare economică și o rată mare a șomajului.

Principalele bănci centrale, precum FED din SUA sau Banca Centrală Europeană discută în contradictoriu despre riscurile inflației globale, iar „șoimii” care cer înăsprirea politicii monetare fac presiuni asupra „porumbeilor”.

Riscul legat de China şi Rusia

Cel de al patrulea risc major este legat de China și Rusia. Cel mai critic aspect în privința Chinei este că această țară este principalul furnizor la nivel mondial și ar putea la un moment dat să „își piardă apetitul” să mai acopere nevoile economiei globale, în ceea ce privește materiile prime, metalele rare, produse intermediare și finale.

Iar tensiunile dintre Rusia, pe de o parte, și SUA și UE pe de altă parte, legate de posibilele decizii pe care le-ar lua Rusia, vor afecta fără îndoială comerțul regional și global și economia mondială.

Limitarea spațiului de manevră în politicile fiscale

Cel de al cincilea risc este legat de limitarea spațiului de manevră în politicile fiscale. Chiar dacă va avea noroc în privința echilibrului bugetar și al datoriei publice, Turcia tot va trebui să își diminueze în 2020 deficitul bugetar și să temporizeze creșterea datoriei publice.

Ceea ce ar putea afecta performanța creșterii economice, piața muncii și posibilitățile de ajutor social public.