Primul adjunct al directorului general al FMI, Geoffrey Okamoto, a precizat că sunt semne de redresare, dar că încă există riscuri mari. Mutațiile COVID-19 ar putea afecta acest proces.

Acesta a mai declarat că la începutul lunii aprilie FMI îşi va actualiza estimarea actuală privind o creştere a economiei globale de 5,5% în acest an, pentru a reflecta măsurile de stimulare suplimentare adoptate de Statele Unite, dar nu a oferit detalii.

Okamoto şi-a exprimat totodată îngrijorarea referitoare la creşterea divergenţelor între economiile avansate şi pieţele emergente, circa 90 de milioane de oameni coborând sub pragul sărăciei extreme de la debutul pandemiei.

China și-a revenit

Oficialul a spus că China a revenit la creşterea economică anterioară pandemiei, înaintea tuturor economiilor mari, chiar dacă cheltuielile private se află în urma investiţiilor.

FMI prognozează că venitul cumultat pe cap de locuitor în economiile emergente şi în curs de dezvoltate, în perioada 2020-2022, va fi cu 22% mai mic decât ar fi fost fără pandemie, ceea ce va împinge mai mulţi oameni în sărăcie, a spus reprezentantul Fondului.

”Perspectiva generală rămâne extrem de incertă”, a adăugat Okamoto într-un discurs susţinut la China Development Forum.

Acesta a mai precizat că nu se ştie cât va dura pandemia şi că accesul la vaccinuri rămâne foarte inegal în ţările avansate şi emergente.