De la munții Dolomiți la insulele vulcanice de pe coasta Siciliei, de la lacurile strălucitoare din nord și până la idilicul peisaj rural toscan, Italia va cuceri orice vizitator din prima clipă. Cu siguranță, unele dintre cele mai frumoase locuri din Italia sunt chiar orașele sale.

Bastioane ale istoriei, păstrătoare ale artei, tradițiilor, culturii și bucătăriei, nu există oraș italian care să nu merite să fie explorat.

Iată care sunt cele mai frumoase orașe ale Italiei, pe care ar trebui să le vedeți măcar o dată în viață, potrivit acestui site.

1. BOLOGNA

Poate că nu are strălucirea Romei sau farmecul aparte al Napoli. Cu toate acestea, Bologna este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Italiei. Cu nuanțe de roșu, ruginiu și de muștar ars, cu minunate străduțe medievale și metereze prăbușite, Bologna arată ca și cum ar fi fost concepută special pentru a împodobi cărțile poștale.

De asemenea, este unul dintre principalele centre gastro-gastronomice din Italia. Capitală a regiunii Emilia Romagna, centrată pe alimentație (aici se produc brânză Parmigiano-Reggiano, oțet balsamic și Prosciutto di Parma), Bologna găzduiește, de asemenea, cea mai veche universitate din lume.

Nu ratați o excursie în vârful emblematicelor turnuri Garisenda și Asinelli, care oferă cele mai bune priveliști ale orașului!

2. FLORENȚA

Dacă ești în căutarea celui mai frumos oraș din Toscana, trebuie să mergi la Florența.

Acest oraș pitoresc este renumit pentru cultură, arta renascentistă, arhitectura care-ți taie respirația și zecile de monumente istorice, inclusiv superba Piazza della Signoria. Este un oraș al galeriilor de artă și muzeelor, cu faimoasele Galeria Uffizi și Palazzo Pitti.

Florența este atât de frumoasă încât UNESCO a declarat centrul său istoric sit al Patrimoniului Mondial. Există o mulțime de biserici, catedrale – inclusiv faimosul Dom din Firenze, străzi idilice, precum și magazine de lux și buticuri.

Nu uitați să colindați celebrul Ponte Vecchio. În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, se spune ca numai intervenția personală a lui Hitler l-a salvat de la pieire.

3. ROMA

Orașul Etern și cea mai mare metropolă a Italiei, Roma a fost inima spirituală, culturală și politică a țării timp de mai bine de trei milenii. Roma este unul dintre acele orașe pe care trebuie să-l vezi cel puțin o dată în viață.

Centrul istoric al Romei este împânzit de repere precum Panteonul, Colosseumul și Forumul Roman. Fontana di Trevi, Piazza Navona și Treptele Spaniole nu mai au nevoie de nicio prezentare.

În afară de reperele celebre ale Romei, există ceva minunat, mai puțin evident, care se găsește pe străzile șerpuite din Trastevere, numit „cel mai romantic cartier al Romei”.

Pentru o vedere precum cea din cartea poștală, îndreptați-vă spre oricare dintre podurile arcuite care traversează râul Tibru. Privit din punctul ideal, celebrul Ponte Garibaldi încadrează în profil Capela Sixtină.

4. VENEȚIA

Plin de romantism și cu farmecul lumii vechi, Veneția este un oraș cum nu e altul. Este unul din acele orașe în care orice om visează să ajungă. La Serenissima este un peisaj de vis, cu canale pline de viață și alei înguste.

Venezia înseamnă Marele Canal, pe care alunecă grațioasele gondole, emblematicul Pod Rialto și Palatul Dogilor.

Basilica Di San Marco și Basilica di Santa Maria della Salute sunt printre cele mai frumoase biserici din Veneția, în timp ce Piazza San Marco este o destinație obligatorie.

Insulele Murano și Burano sunt cunoscute pentru casele lor pictate în multe culori și pentru obiectele de artizanat.

5. TRENTO

Trento nu are faima unor orașe precum Roma, Veneția sau Florența, dar ceea ce îi lipsește din statutul de celebritate compensează prin culoare, farmec și vibrație.

Trento este capitala provinciei Trentino, o regiune muntoasă situată în nordul Italiei, aproape de granițele cu Elveția și Austria. Datorită locației sale, are un aer mai puțin decadent și antic, și mai mult alpin și activ.

Trento are un centru medieval pitoresc, plin de piațete liniștite și case vechi, precum uimitorul Castel Buonconsiglio. Există, de asemenea, o telecabină pentru a merge până în vârful Muntelui Bodone.

5. MILANO

Milano, al doilea oraș ca mărime al Italiei, este caracterizat de monumentele și clădirile sale.

Cel mai impresionant reper este Catedrala din Milano, una dintre cele mai mari biserici din lume.

Milano este cunoscut și ca una dinte capitalele modei, așa că poți face cumpărături pe una dintre numeroasele străzi ale orașului.

Și mai important: dacă ajungi la Milano, trebuie să faci neapărat un pelerinaj pe la ”Cina cea de Taină” a lui Leonardo da Vinci, găzduită în interiorul bisericii Santa Maria Delle Grazie. În cele din urmă, nu ratați Parco Sempione, unul dintre cele mai relaxante locuri din oraș.

6. NAPOLI

Napoli nu este considerat un oraș „frumos”. Cu toate acestea, al treilea oraș ca mărime al Italiei are un farmec aparte și va face orice turist ajuns aici să se îndrăgostească de el.

Pentru a afla istoria orașului și a aprofunda tradițiile sale culinare, începeți cu unele dintre cele mai remarcabile biserici – Duomo di San Gennaro, bogat în fresce și cu Chiesa del Gesù Nuovo, înainte de a rătăci pe străzile mărginite de rufe întinse la soare din Quartieri Spagnoli.

La Mercato Pignasecca, piața alimentară în aer liber din Napoli, puteți găsi expoziții cu fructe și legume proaspete. Stați sub acoperișul de sticlă al Galleriei Umberto I și mergeți la Toledo pentru a descoperi una dintre cele mai frumoase stații de metrou din lume.

Aflat la umbra Muntelui Vezuviu, Napoli se află la o aruncătură de băț de câteva dintre cele mai importante situri arheologice din Italia, inclusiv Herculaneum și Pompei.

7. PALERMO

Palermo, capitala regiunii insulare Sicilia, este un amestec cultural, influențat de romani, bizantini și arabi, râvnit de greci și fenicieni și invadat de normanzi.

Palermo are trei piețe în stil arab: Capo, Vuccinia și Ballarò. Via Marqueda este principala zonă pietonală cu numeroase alei laterale, toate pline de magazine și cu o arhitectură interesantă.

8. MATERA

Capitală Europeană a Culturii în 2019, Matera este unul dintre cele mai vechi orașe locuite de pe Pământ, cu o istorie care datează din anul 7000 î.Hr.

De asemenea, poate fi considerat unul dintre cele mai frumoase locuri din Italia.

Situat în Basilicata, în sudul țării, Matera se caracterizează prin casele din piatră albă. Aceste locuințe-peșteră, numite ”Sassi Di Matera”, au intrat in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Să te pierzi în Sassi este o modalitate excelentă de a descoperi orașul și de a vedea casele de aproape. Dacă sunteți curios cum arată aceste locuințe rupestre în interior, nu uitați să vizitați Casa Grotta, care este amenajată cu mobilier și unelte tradiționale.

Mergeți până în vârful dealului Civitas pentru a admira Catedrala din Matera. A fost construită în secolul al XIII-lea și de aici vă puteți bucura de o priveliște frumoasă asupra orașului. Belvedere di Piazza Giovanni Pascoli și Belvedere Luigi Guerricchio sunt alte două puncte de reper.