Tăriceanu a declarat joi după discuțiile avute cu Premierul desemnat, Ludovic Orban, că ALDE și parlamentarii săi au o serie de condiții. Cele 12 condiții puse de parlamamentarii ALDE trebuie îndeplinite dacă Ludovic Orban vrea susținerea liberal-democraților.

În primul rând premierul desemnat trebuie să-și asume menținerea cotei unice de impozitare și continuarea proiectelor de infrastructură majore aflate deja în derulare.

„Dorim menţinerea cotei unice de impozitare, vrem să ştim exact care sunt politicile mari de infrastructură pe care urmează să se concentreze efortul bugetar al viitorului Guvern şi nu numai efortul bugetar, dar şi de organizare şi urmărire a lucrărilor şi probabil că vor mai fi şi altele.”

De asemenea, o altă condiție a celor din ALDE este ca viitorul Guvern să nu dea ordonanțe de urgență pe domeniul Justiției.

„Am declarat de principiu că, da, putem susţine un Guvern, dar nu necondiţionat. Vom avea unele condiţii, unele dintre ele le-am şi menţionat în public, fără ordonanţe de urgenţă pe Justiţie, ca să respectăm, cred că inclusiv pentru PNL este valabil acest lucru, rezultatul referendumului, chiar dacă noi am votat împotrivă. Mi se pare normal să respectăm rezultatul referendumului.”

Pe de altă parte, liderul ALDE a subliniat recent că, atât timp cât există soluţii politice pentru constituirea unui Guvern şi a unei majorităţi, nu vede care ar fi rostul alegerilor anticipate, „decât prelungirea agoniei actualului Guvern”.

El a reafirmat că ALDE nu va intra la guvernare. „Am discutat cu colegii mei, eforturile noastre vor fi orientate mai degrabă către reconstrucţia internă şi către accentuarea profilului ideologic al ALDE ca partid liberal. (…) Susţinem alegerea primarilor în două tururi. Se poate da o ordonanţă de urgenţă, dar nu foarte târziu, pentru că interferăm cu procesul electoral. Acest lucru nu l-am discutat, dar este o cerinţă să se treacă la alegerea primarilor în două tururi”, a adăugat Tăriceanu.