Serviciul meteorologic PAGASA a informat în ultimul său buletin din cursul dimineţii că Tembin s-a îndepărtat de arhipelagul filipinez astfel încât alerta de taifun a fost retrasă. 

Potrivit PAGASA, Tembin a lăsat în urmă arhipelagul după ce a trecut prin insula sudică Palawan, însoţit de vânturi susţinute de 120 de kilometri şi de rafale de până la 145 km/h şi unde sunt anunţate ploi de intensitate moderată pentru următoarele ore. 

Furtuna a afectat mai ales insula Mindanao, a doua cea mai mare din arhipelag, unde a fost declarată starea de calamitate în mai multe zone. Autorităţile prevăd ca bilanţul morţilor, situat provizoriu în jurul a 200 de persoane, să crească în următoarele ore, pe măsură ce avansează echipele de salvare în zonele izolate de creşterea apelor. 

Zona cea mai afectată este provincia Lanao del Norte unde umflarea cursurilor de apă şi alunecările de teren au provocat cel puţin 127 de morţi, urmată de Zamboanga del Norte unde ar fi murit cel puţin 59 de persoane, potrivit mass-media locale. 

Aproximativ 150 de persoane sunt date dispărute în zonele afectate, potrivit poliţiei, în timp ce alte 70.000 au fost instalate în centre de adăpost, informează surse ale Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii. 

Tembin loveşte ţara la două zile după furtuna tropicală Kai-Tak, soldată cu 41 de morţi şi 45 de dispăruţi în regiunea centrală a arhipelagului, unde zeci de mii de persoane au fost evacuate. 

"Este o mare nenorocire ca un alt ciclon tropical (…) să-şi arate prezenţa atât de aproape de Crăciun", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Harry Roque. 

Între 15 şi 20 de taifunuri afectează în fiecare an arhipelagul filipinez în sezonul ploilor, care începe în general în mai- iunie şi se încheie în noiembrie sau decembrie. (Sursa: Agerpres)