Refacerea facturilor eronate la energie și gaze naturale a început! Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial

În acest context, furnizorii sunt obligați, din oficiu, să le refacă în maximum 15 zile de la data emiterii acestora. Pentru facturile deja emise, termenul de refacere a acestora este de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, respectiv ziua de 20 ianuarie. Trebuie menționat că nu se vor percepe penalități.

Amintim că ordonanța adoptată miercuri de Guvern introduce prevederi noi legate de refacerea facturilor emise eronat de către furnizorii de energie electrică și gaze naturale, adică fără respectarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022.

Explicația oferită de Virgil Popescu

De asemenea, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat că se introduce obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori, adica fără aplicarea mecanismelor de plafonare și compensare.

„Furnizorii au obligația să le recalculeze fără penalități în termen de 15 zile și de asemenea pe această perioadă de 15 zile se suspendă și o eventuală plată a acestora. De asemenea, pentru a preîntâmpina posibile abuzuri vor fi interzise și debranșările”, a declarat Virgil Popescu.

Trebuie menționat și că un prim articol introdus în Ordonanța publicată recent în Monitorul Oficial se referă la imposibilitatea debranșării ori sistării serviciilor pentru următoarea perioadă de timp. Această măsură a fost luată de autorități pentru a preveni posibile abuzuri din partea furnizorilor de energie și gaze.

„Debranșarea de la rețea sau sistarea prestării serviciilor în domeniile energie electrică și/sau de gaze naturale corespunzătoare neachitării debitelor restante înregistrate de clienții finali prevăzuți la art. 1 alin. (1) lit. a) nu se poate realiza mai devreme de 90 de zile de la data încetării aplicării schemei de sprijin”, este scris în Ordonanța publicată recent în Monitorul Oficial.

Așadar, debranșarea și sistarea serviciilor nu va fi permisă până la sfârșitul lunii septembrie 2022, începând de la sfârșitul lunii iunie 2022.