Veste şoc pentru aceşti elevi şi părinţi! Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 al Capitalei, a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care informează că are 5 școli în șantier, școli cărora ar trebui să le recepționeze lucrările demarate în vara anului 2020.

Acesta a precizat că, în urma unei verificări în teren, a constatat nenumărate neconformități atât ISU cât și la instalațiile electrice.

Pericol de incendiu. Lucrări de mântuială în 5 școli

Am 5 școli în șantier în Sectorul 6, cărora ar trebui să le recepționez lucrările demarate în vara anului trecut și să înceapă școala (lucrările au fost contractate de fosta administrație). Dar ce să vezi!

La o verificare în teren, constructorul nu a respectat proiectul tehnic iar firma de dirigenție de șantier (aceea care trebuia să ne protejeze interesele în fața constructorului) nu a existat, nu au semnalat neconcordanțele ISU cu proiectul tehnic iar rețeaua electrică montată este neconformă.”, notează primarul Sectorului 6.

Ciprian Ciucu a mai scris ce neconformități a găsit la cele 5 școli aflate în șantier în Sectorul 6.

”Câteva exemple de neconformități ISU, ca să înțelegeți despre ce vorbesc (deși proiectul tehnic era clar):

· Lipsa ușilor rezistente la incendiu la anumite camere (subsol, depozite, tablou electric, degajament protejat);
· Nu s-a folosit spumă rezistentă la foc;
· Au montat ușile claselor direct în plăcile de rigips, nu in cadru metalic, nu au prag rezistent la foc;
· Au montat hidranții direct în rigips;
· Au placat grinzile de la subsol cu polistiren, în loc de vată minerală.
· Etc. sunt multe alte neconformități…

Câteva exemple de neconformități instalații electrice:
· Lipsă senzori detecție fum în tavan și a martorilor la nivelul tavanului casetat;
· Fixarea necorespunzătoare a cablurilor de curenți tari și slabi;
· Doze de aparataj lipsă sau improvizate;
· Legături de cabluri neconforme;
· Nerespectarea distanței de 300 mm între curentul tare și slab, conform proiectului tehnic și a legislației în vigoare;
· Improvizații peste improvizații, etc.

Oamenii aceștia sunt iresponsabili, eu nu bag copiii în aceste școli până și cel mai mic pericol va fi înlăturat.”, mai spune el.

Firma care se ocupă de dirigenția de șantier tace

Primarul a mai notat că este șocat de faptul că firma care ar trebui să spună toate neregulile care se găsesc pe șantier, tace.

”Șocantă, pentru mine, este tăcerea totală a firmei care se ocupă de dirigenția de șantier (care ar trebui să fie ochii noștri la fața locului). Am primit facturi de la constructor, avizate de către firma de dirigenție de șantier, dar niciun raport de neconformitate. Noroc că PNL Sector 6 are un consilier local care se pricepe la construcții și care a luat din timpul lui și a mers săptămâna de săptămână în șantiere.

Să fie clar: eu nu accept lucrări neconforme, cu riscul de a plăti politic pentru incompetența fostei administrații. După Colectiv și incendiile de la spitale, asta ar fi chiar culmea, să nu învățăm din greșelile doreilor și din cinismul politicienilor!

Oricum, cei vinovați vor plăti, acum voi analiza contractele și vom aplica penalități. Aștept explicațiile firmei care s-a ocupat de dirigenția de șantier, apoi, dacă nu sunt pertinente, este posibil să le desfac contractul și să-i fac și de râs, în mod public.

Eu fac tot ce ține de mine să începem școala cât mai repede, dar nu vom începe școala în aceste clădiri până ce nu este TOTUL conform!”, spune Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 al Capitalei.