Medicul Mihai Craiu a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirus, dar și despre așteptările pe care românii trebuie să le aibă. Potrivit acestuia, având în vedere numărul actual al persoanelor care se vaccinează anti-covid pe teritoriul țării, care este în scădere, România se va confrunta în curând cu un nou val COVID-19, care va aduce şi multe decese.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, medicul susține că românii se gândesc deja la vacanțe și au uitat complet de pandemia de coronavirus, în ciuda valului de peste 2.000 de infectări raportate în doar 24 de ore.

În acest context, medicul subliniază faptul că România nu se poate compara cu alte țări care au o populație dublă și raportează zeci de mii de infectări zilnice. Mihai Craiu precizează că pandemia evoluează și nu se știe în ce moment, un nou focar de COVID ar pute exploda.

„Unii au treabă cu petrecerile din minivacanță…

Alții se uită la cele 2104 cazuri confirmate de COVID-19 în România ieri și răsuflă ușurați, zicând „gata am scăpat”…

Alții se uită la știri și văd raportul Reuters cu cele 27.717 cazuri noi diagnosticate, acum 2 zile, în Cehia. Țara care are tot 13 milioane de doze de vaccin administrate până acum, la o populație de 10.7 milioane, adică 55% față de cea din Romania!

Una peste alta situația epidemiologică este într-o evoluție continuă, chiar dacă niște tulburați încă neagă ingrijorătoarea realitate”, spune medicul Mihai Craiu, într-o postare pe Facebook.

Un nou val, cu multe decese

El a făcut referire și la impactul campaniei de vaccinare anti-covid. Medicul susține că dacă numărul persoanelor vaccinate se va menține le același nivel, țara noastră se va confrunta cu un val de decese.

„Dintre toți cei aflați la risc în fața SARS-CoV-2, copiii au cel mai mic risc!

Vaccinarea foarte modestă (circa un sfert) a persoanelor de peste 80 de ani și modestă in general, in România, va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile”, spune medicul Mihai Craiu.

Un alt semnal de alarmă este tras i în rândul guvernanților. Medicul cere voci autorizate pentru a informa cetățenii, astfel încât să fie evitată o mare nenorocire.

„Increderea în vocile autorizate prin calificare profesională si prin competență este în scadere în România. Dacă mergem pe același drum este cronica unei nenorociri anunțate”, a adăugat el.

Acesta a făcut și un apel la românii care nu s-au imunizat să nu mai stea pe gânduri și să se vaccineze cât mai repede. „Cei care încă mai ezitați, mergeți la vaccinare, acum”, concluzionează medicul.