Raed Arafat subliniează faptul că apariţia unui vaccin anti-COVID-19 nu va rezolva instantaneu situaţia, având în vedere multitudinea de cazuri de pe glob.

”Cum au zis şi cei de la OMS, până nu vedem vaccinul noi suntem obligaţi să ne pregătim. Chiar dacă apare vaccinul, noi trebuie să ştim că vaccinul nu va rezolva instantaneu situaţia pentru că ai nevoie de sute de milioane, de miliarde de doze ca să opreşti răspândirea”, a declarat, duminică seară, a Antena 3, Raed Arafat.

Totodată, șeful DSU a mai precizat că, în prezent, România este înscrisă pe lista ţărilor care au compandat un eventual vaccin.

Avertisment pentru români

În același context, Raed Arafat a transmis un avertisment pentru români. Șeful DSU le recomandă personelor, în special celor din grupele de risc, să se vaccineze împotriva gripei sezoniere, pentru a evita riscul de a avea şi coronavirus şi gripă.

”Este foarte important ca oamenii să se vaccineze, mai ales persoanele vulnerabile, cele în vârstă să se vaccineze împotriva gripei sezoniere. Cu asta scad măcar o parte din risc! Dacă se infectează şi cu COVID am putea să ne trezim de fenomenul COVID-flu şi va fi foarte greu şi pentru medici”, a mai spus Arafat.

La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a încheiat discuţiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19.

În ceea ce privește contractul, acest ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziţioneze vaccinul. Odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur şi eficace împotriva coronavirusului, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziţionarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor ţărilor membre ale UE.