Conform celor spuse șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă la Digi 24, numărul de locuri totale de la anestezie și terapie intensivă este de 853. Dintre acestea, 430 sunt ocupate cu pacienți afectați de COVID-19.

De asemenea, Raed Arafat a spus că 37 dintre aceste locuri sunt ocupate cu pacienți suspecți de coronavirus, care încă așteaptă rezultatul testelor.

Trebuie menționat că Raed Arafat a subliniat următorul lucru: „La DSP se sună dacă ai test pozitiv. Dacă te simți rău suni la 112”, a subliniat acesta la Digi 24.

Avertizarea lansată de Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat a fost invitat la emisiunea „Apel Matinal” de la Radio România Actualități, unde a vorbit despre evoluția epidemiei de coronavirus și de noi măsuri de restricție ce ar putea fi aplicate.

Raed Arafat consideră cu nu toată populația este de vină, pentru că în mare parte românii respectă regulile stabilite de autorități, dar „acolo unde se încalcă aceste reguli, atunci măsurile coercitive trebuie să fie aplicate”. În zonele afectate, unde se vor înregistra un număr mare de infectări se vor lua măsuri suplimentare de izolare și carantinare pentru a opri răspândirea virusului, punctează șeful DSU.

„Deci despre măsurile ferme este clar că noi nu putem să spunem că vina o are întreaga populație. Populația în mare parte respectă, toţi indicatorii arată că în mare parte populaţia respectă regulile și chiar sunt atenţi la aceste aspecte. Acolo unde regulile nu sunt respectate, acolo unde se încalcă aceste reguli, atunci măsurile coercitive trebuie să fie aplicate. Deci altfel nu putem opri răspândirea virusului şi nu putem opri creșterea numărului cazurilor.

Plus zonele care sunt afectate, acolo unde avem zone afectate care depășesc o anumită cifră, atunci va trebui poate să luăm măsuri suplimentare de izolare, de carantinare a zonei ca să putem să limităm răspândirea virusului în afara zonei respective. Deci astea pot fi măsurile principale, ferme care pot să fie luate”, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Sursă foto: INQUAM/Octav Ganea