„Pe parcursul anului trecut, la Camera de Comerţ şi Industrie Prahova, au fost organizate două seminarii care au prezentat oportunităţile de afaceri de pe piaţa din Kazahstan, evenimente la care a participat un număr impresionant de firme. Prezenţa dvs. astăzi, aici, la CCIR, nu face decât să confirme interesul de colaborare cu o ţară care are o varietate de posibilităţi de extindere a afacerilor”, a declarat dl. Aurelian Gogulescu, vicepreședinte la nivel de reprezentare al Camerei de Comerț și Industrie România și președinte al Camerei de Comerț și Industrie Prahova.

„Industria de mobilă şi utilaje, construcţia de parcuri eoliene şi energie solară, staţii de bioenergie, toate sunt domeniile de activitate în care România poate discuta punctual despre posibile colaborări cu Kazahstan, fără a exclude însă domeniul academic pentru care Republica Kazahstan prezintă un interes deosebit, în special pentru trei universităţi din România”, a mai declarat dl. Aurelian Gogulescu.

Zhangurazov Borisbiy, Directorul Executiv al Kaznex Invest, Agenţia Naţională pentru Export şi Investiţii din Kazahstan, a subliniat faptul că instituţia pe care o reprezintă este „primul birou la care trebuie să se oprească orice antreprenor interesat să investească în afaceri în Kazahstan”. Dl. Borisbiy a făcut o amplă prezentare a mediului investiţional din ţara sa și a insistat asupra beneficiilor care pot deriva din eventualele colaborările dintre cele două state.

La eveniment au mai participat Yerzhan Bertayev, consilier economic la Ambasada Republicii Kazahstan la Bucureşti şi Lificiu Petru, preşedinte al Camerei Bilaterale de Comerţ şi Industrie România – Kazahstan.

Republica Kazahstan este cel mai important partener al României din Asia Centrală. Relaţiile bilaterale se caracterizează printr-o cooperare strânsă în domeniile de interes. Sectorul energetic, alături de industria adiacentă, reprezintă domeniul principal al colaborării bilaterale.

Relaţiile comercial-economice ale României cu Republica Kazahstan au la bază Acordul de Parteneriat si Colaborare între UE şi statele membre UE şi Republica Kazahstan. În plan bilateral, între România şi Kazahstan au fost încheiate câteva acorduri de colaborare privind: cooperarea economică, promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi capital.0.

,

Te-ar putea interesa și: