În Ajunul Crăciunului în biserica se citesc Ceasurile Împărătești și se săvârșește Liturghia de seară. La toate aceste slujbe sunt citite profețîi din Vechiul Testament despre Nașterea Domnului, potrivit calendarulortodox.ro.

Tradiții și obiceiuri de Crăciun

Un vechi obicei românesc care se ține de Crăciun în zonele rurale din țară este că în Ajunul Crăciunului gospodării se trezesc dis-de-dimineață să facă foc în sobă iar cu o rămurică a unui pom din grădina să jaruiasca jarul în timp ce stau la gură sobei și spun:

„Bună dimineață lui Ajun! /C-a venit într-un ceas bun /Să ne-aducă:porcii grași și unturosi /Și oamenii sănătoși; /Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, clostile cu pui, găinile cu ouă” iar în final spuneau „La anul și la mulți ani!”.

Colindele de stea reprezintă o parte extrem de importantă legată de tradițiile Crăciunului românesc. În prima zi de Crăciun, foarte mulți colindători se perindă pe străzile și ulițele acoperite de zăpadă ale satelor și ale orașelor cu o stea din carton și hârtie în mâna. Pe stea sunt pictate scene biblice.

Conform tradiției românești, colindătorii trebuie să meargă din casă în casă și să colinde gazdele pe toată perioada Crăciunului. Liderul grupului de colindători trebuie să stea cu o cruce de lemn în mâna, acoperită de staniol și decorată cu clopoței și panglici colorate.

Împodobirea bradului de Crăciun

Chiar dacă în Europa originea precreștină a bradului de Crăciun nu mai este contestată, părerile sunt totuși împărțite: unii consideră bradul că fiind o reprezentare a „arborelui lumii”, pe când alțîi spun că acesta este o referire directă la arborele Paradisului, împodobit cu mere de o culoare roșu aprins, amintind astfel de păcatele pe care primii oameni le-au comis înainte de alungarea din răi.

În România, obiceiul cu împodobirea bradului a apărut odată cu plecările studenților români să studieze la universitățile din Viena sau Berlin. De asemenea, obiceiul ar putea avea influență germană și datorită faptului că în curtea regală a dinastiei de Hohenzollern, prințîi și prințesele obișnuiau să împodobească bradul, tradiție preluată mai apoi de protipendada bucureșteană.

Înainte că Moș Crăciun să vină pe la copiii din întreagă lume și să le aducă cadouri, aceștia îi scriu moșului o scrisoare în care ii spun tot ceea ce își doresc. Nu contează dacă este vorba de prânz, cină sau de micul dejun, masă în preajma Crăciunului este extrem de important. Aceasta se petrece în familie alături de cei dragi.