Sfârșitul lui 2021 vine cu schimbări bruște pe scena politică din Macedonia de Nord. Recent, omul care a asigurat aderarea țării la NATO, rezolvând o dispută diplomatică cu Grecia, a demisionat.

Zoran Zaev, premierul Macedoniei de Nord, a surprins cetățenii și colegii din partidul său politic printr-o decizie radicală. Acesta și-a anunțat public retragerea definitivă din funcția de șef al Guvernului.

Zoran Zaev a renunțat la funcția de premier după o înfrângere politică

Prim-ministrul Macedoniei de Nord a decis să se retragă de pe scena politică în toamnă. În octombrie, acesta a anunțat cetățenii despre intenția sa finală. Decizia sa a fost enunțată în spațiul public după ce Partidul Social Democrat (din care Zoran Zaev face parte) a suferit o înfrângere neașteptată în alegerile locale. Demisia s-a a fost acceptată de Parlament joi, 23 decembrie.

Cine va fi noul premier al Macedoniei de Nord

În prezent, funcția de prim-ministru urmează să-i revină lui Dimitar Kovachevski, fost ministru adjunct în Ministerul Finanțelor. Acesta a devenit noul lider al social democraților pe 13 decembrie, ocupând funcția din PSD al lui Zoran Zaev.

De ce a demisionat Zoran Zaev

Pe parcursul activității sale de premier, Zoran Zaev s-a confruntat cu diverse dificultăți economice provocate de epidemia Covid-19. În plus, negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană au intrat în impas din cauza unei dispute diplomatice cu Bulgaria. Acesta și-a explicat decizia finală într-o scrisoare emisă în spațiul public.

Zoran Zaev, omul care a ocupat funcția de premier din 2016, a spus că rezultatul alegerilor locale din octombrie are o greutate politică la nivel național, iar un nou prim-ministru social-democrat ar fi capabil să conducă bine țara pe calea euro-atlantică.

De asemenea, acesta a adus în discuție înțelegerea cu Grecia prin care țara sa și-a schimbat denumirea în Macedonia de Nord, spunând că acordul a adus „pace durabilă, securitate și a deschis calea către bunăstare economică”. Opoziția de centru-dreapta cere alegeri parlamentare anticipate, conform moldova.europalibera.org.