Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM) vor aprova noi tranşe de împrumut din cadrul acordului de finanţare cu România doar după aprobarea legilor privind reformele structurale, care privesc salarizarea, pensiile şi responsabilitatea fiscală, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.

„La Fondul Monetar Internaţional există mai mare flexibilitate, au fost negociate nişte condiţii, iar principala problemă o reprezintă bugetul pentru 2010. Comisia Europeană şi Banca Mondială au ca obiective chiar aceste reforme structurale şi nu vor elibera noi tranşe fără aprobarea legilor salarizării, pensiilor sau responsabilităţii fiscale”, au afirmat sursele citate.

În aceste condiţii, autorităţile române au solicitat juriştilor o variantă prin care legea bugetului pentru 2010 să poată fi promovată în Parlament, în condiţiile în care guvernul interimar nu are dreptul să trimită spre aprobare proiecte de legi.

Legi amânate
Executivul şi-a angajat, în 15 septembrie, răspunderea în faţa Parlamentului asupra proiectelor de lege privind educaţia naţională, salarizarea unitară a personalului bugetar şi reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice.

Curtea Constituţională a amânat, miercuri, pentru 9 decembrie, discuţiile pe sesizările depuse de PNL privind legile reorganizării unor autorităţi şi instituţii publice, a educaţiei şi a salarizării unice pentru bugetari, fiind pentru a doua oară când decide să nu judece cazul.

De asemenea, legea pensiilor a fost promovată în Parlament la începutul lunii octombrie, tot prin asumarea răspunderii Guvernului.

Aprobarea legii salarizării unitare până la 30 octombrie şi a legii pensiilor până la 31 decembrie sunt, totuşi, condiţionalităţi ale acordului cu FMI, care mai stipulează promovarea legii responsabilităţii fiscale până la 30 noiembrie şi aprobarea bugetului pentru 2010 înainte de finalul acestui an.

Banii europeni nu mai vin anul acesta
Comisia Europeană urma să acorde României în luna decembrie a doua tranşă, în valoare de un miliarde de euro, din împrumutul de 5 miliarde de euro stabilit în cadrul aranjamentului financiar convenit cu FMI şi instituţile financiare internaţionale, în valoare totală de 19,5 miliarde euro. Mai mulţi oficiali au declarat că tranşa de la CE nu va fi disponibilă în acest an, invocând procedurile tehnice mai complicate de la nivelul forului european.

Săptămâna trecută, Băsescu a declarat că, din cauza amânării celei de-a doua tranşe de la UE, Guvernul trebuie să se împrumute de pe pieţe două miliarde de euro, în loc de un miliard de euro, dacă primea banii de la Comisia Europeană.

Pachetul de asistenţă financiară internaţională include şi trei împrumuturi pentru politici de dezvoltare în valoare totală de un miliard de euro din partea BM, ataşate unui pachet de reforme în domeniul sectorului public, inclusiv educaţie şi sănătate, reforme în domeniul protecţiei sociale şi sectorului financiar. Banca Mondială a eliberat în octombrie 300 de milioane de euro, sumă aferentă primului împrumut pentru politici de dezvoltare.

Te-ar putea interesa și: