Cele mai recente descoperiri dintr-un studiu publicat în ”The New England Journal of Medicine”, sugerează atât unele avantaje, cât și dezavantaje ale consumului de cafea, potrivit CNN.

Astfel, susține studiul, cafeaua are efecte semnificative asupra nivelurilor de activitate fizică, determinând oamenii să se miște mai mult. Aceștia pot face, în medie, zilnic, 1.000 de pași suplimentari, un impuls semnificativ al activității, care ar putea explica de ce consumul de cafea a fost mult timp asociat cu o sănătate mai bună.

Studiul a găsit însă și unele dezavantaje ale cafelei, arătând că oamenii care au băut cafea au pierdut aproximativ 36 de minute de somn, pe noapte, în zilele în care au băut cafea.

Nu există o singură consecință legată de sănătate a consumului de cafea

În plus, cafeaua ne expune la un risc mai mare de palpitație cardiacă. ”Per ansamblu, se poate spune că nu există o singură consecință legată de sănătate a consumului de cafea și că realitatea este mai complicată decât atât”, a spus autorul principal al studiului, dr. Gregory Marcus, cardiolog și profesor la Universitatea din California, San Francisco.

”Marea majoritate a cercetărilor pe această temă a fost observațională, adică ne uităm și vedem ce se întâmplă cu oamenii care beau și nu beau cafea, limitându-ne posibilitatea de a vedea dacă există anumite lucruri care apar când cineva bea cafea întâmplător”, a spus Marcus.

„Singura modalitate de a atenua aceste efecte potențiale a fost efectuarea unui studiu intervențional randomizat”, a adăugat el.

Ce li s-a cerut participanților la studiu

Pentru a avea o idee mai bună despre efectele imediate ale cafelei asupra sănătății, autorii au recrutat 100 de adulți sănătoși, care aveau o vârstă medie de 39 de ani. Ei au echipat participanții cu Fitbits, pentru a le urmări pașii și somnul, monitorizându-le continuu nivelul de glucoză din sânge.

De asemenea, participanții au purtat dispozitive EKG care le urmăreau ritmul cardiac. Fiecărui participant i s-a cerut, în mod aleatoriu, să bea câtă cafea dorește, timp de două zile, apoi i s-a cerut să se abțină două zile, repetând acel ciclu pe o perioadă de două săptămâni.

1.058 de pași mai mult decât în ​​zilele de abținere

În zilele în care au băut cafea, participanții au făcut, în medie, cu 1.058 de pași mai mult decât în ​​zilele de abținere, au descoperit autorii. Dar, tot în acele zile, somnul a fost afectat, participanții beneficiind cu 36 de minute mai puțin somn. Cu cât au băut mai multă cafea, cu atât au avut mai multă activitate fizică și mai puțin somn. Cafeaua părea să afecteze și inima.

Cercetătorii nu au găsit dovada unei relații semnificative între consumul de cafea și contracțiile atriale premature, care sunt „foarte frecvente, bătăi timpurii ale inimii pe care le experimentăm cu toții”, a spus Marcus.

„Oamenii cu mai multe contracții atriale premature au un risc mai mare de a dezvolta o tulburare a ritmului cardiac, extrem de semnificativă din punct de vedere clinic, numită fibrilație atrială”, a adăugat el.

Incidență mai mare a contracțiilor ventriculare premature

În același timp, consumul a mai mult de o ceașcă de cafea pe zi a dus la o incidență mai mare, cu aproximativ 50%, a contracțiilor ventriculare premature, sau PVC, în comparație cu zilele fără consum de cafea.

„Există, de asemenea, dovezi că la unii oameni, mai multe PVC-uri pot duce la o slăbire a inimii sau la insuficiența cardiacă”, a adăugat Marcus.

Peter Kistler, profesor la Spitalul Alfred din Melbourne, Australia, a descris studiul ca fiind puternic, dar a avertizat că „este unul pe termen scurt pe voluntari sănătoși”.

Nu oferă informații despre beneficiile pe termen lung sau efectele adverse ale consumului de cafea pe termen lung, a spus Kistler, care nu a fost implicat în studiu.