Antocianinele sunt polifenoli, o familie de compuși pe bază de plante, asociați din ce în ce mai mult cu beneficii majore pentru sănătate, potrivit Medicalnewstoday.

O ceașcă de afine sălbatice este ceva mai mult decât o gustare gustoasă, potrivit unui nou studiu realizat de experții de la King’s College London Faculty of Life Sciences and Medicine din Regatul Unit. De asemenea, ajută la creșterea creierului, poate scădea tensiunea arterială și poate contribui la o mai bună sănătate cardiovasculară.

Funcție executivă mult mai bună, memorie mai bună

Studiul randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, a constatat că oamenii care consumă afine au prezentat o funcție executivă mult mai bună, și-au întărit memoria pe termen scurt și au avut timpi de reacție mai rapizi.

Participanții la studiu care au consumat o băutură zilnică făcută din 26 de grame (g) de pudră de afine liofilizate, timp de 12 săptămâni, au observat o reducere cu 3,59 mm de mercur (mmHG) a tensiunii arteriale sistolice și o îmbunătățire a funcției vaselor de sânge, în comparație cu persoanele care consumau pulbere placebo.

Participanții care au consumat afine au reușit să-și amintească imediat listele cu cuvintele dictate și au avut o precizie îmbunătățită.  Studiul este publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică.

Cum ne ajută 178 de grame de afine

Studiul a implicat 61 de bărbați și femei sănătoși, din Londra, cu vârsta cuprinsă între 65 și 80 de ani. Pe parcursul a 12 săptămâni, jumătate au băut în fiecare zi o băutură care conținea 26 g de pudră de afine liofilizate, în timp ce cealaltă jumătate a consumat un placebo cu gust, aspect, macronutrienți, fibre și vitamina C.

Se obișnuiește ca în studiile alimentare să se utilizeze substanțe sub formă de pulbere pentru măsurători de precizie. Cele 26 g de pudră de afine pe care le-au băut participanții zilnic sunt echivalentul a 178 g de afine întregi, adică între 75-80 de afine.

Autorul principal, dr. Ana Rodriguez-Mateos, a remarcat că afinele nu trebuie să fie sălbatice, deoarece „există și alte studii care au fost efectuate cu alte tipuri de afine, care arată beneficii în sănătatea cognitivă și vasculară”.

Antocianinele, pigmenți naturali foarte sănătoși

Cercetătorii cred că efectele benefice ale afinelor se datorează pigmenților albaștri pe care îi conțin, numiți antocianine. Fiecare doză zilnică de pulbere de afine a conținut 302 miligrame (mg) de antocianine. Băutura placebo nu conținea așa ceva. ”Antocianinele sunt o clasă de polifenoli”, a explicat profesorul Michelle Routhenstein.

„Există aproximativ 8.000 de tipuri diferite de polifenoli care oferă beneficii pentru sănătate”, a adăugat ea. „Alte tipuri de alimente care au polifenoli benefici sunt ceaiul verde, broccoli, perele și condimente precum turmericul și scorțișoara”, a precizat aceasta. Antocianinele sunt prezente și în căpșuni, zmeură, struguri roșii și legume violete.

„Există dovezi cu privire la beneficiile altor alimente bogate în antocianine și nu e niciun motiv să credem că acestea nu vor funcționa la fel de bine ca afinele, atâta timp cât cantitatea de antocianine furnizată de aceste alimente este suficientă , iar antocianinele sunt bioaccesibile”.

Cum a apărut studiul

Dr. Rodriguez-Mateos și co-autoarea studiului, medicul Claire Williams, au investigat, separat, beneficiile cognitive și cardiovasculare ale afinelor și au remarcat rezultate similare.

Drept urmare, a explicat dr. Rodriguez-Mateos, ”am decis să investigăm simultan efectele lor asupra funcției vasculare și cognitive într-un singur studiu clinic”.

Așa că și-au propus să măsoare fluxul sanguin cerebral, deoarece alte cercetări au sugerat că acesta poate fi un mecanism din spatele efectelor benefice ale polifenolilor, alături de creșterea fluxului sanguin vascular. În plus, descoperirile recente despre microbiota intestinală și axa intestin-creier i-au determinat să exploreze și această relație.

Ce pot face polifenolii

Mecanismul din spatele efectelor benefice ale polifenolilor nu este încă pe deplin înțeles. O teorie este aceea că polifenolii „metaboliți pot acționa ca molecule de semnalizare, acționând prin mai multe căi de semnalizare celulară, modulând biodisponibilitatea oxidului nitric și diferite enzime”, a spus dr. Rodriguez-Mateos.

Cercetătorii au descoperit creșteri ale metaboliților de antociani în urina participanților după perioada de studiu de 12 săptămâni.